Prof. Dr. Sadettin Ökten kimdir?

Prof. Dr. Sadettin Ökten kimdir?

İmam hatip liselerinin kurucusu Celaleddin Ökten’in oğlu olan Sadettin Ökten, 2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’ne layık görüldü. İstanbul’da doğan ve İTÜ’de okuyan Prof. Dr. Sadettin Ökten’in birçok kitabı bulunuyor.

Türkiye’nin en ünlü yazarlarından Nurettin Topçu’nun tavsiyeleriyle mühendis olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sadettin Ökten, 2014’te verdiği bir röportajında, Ayasofya’nın Türkiye’nin isteğiyle müze olmadığını, emperyal güçlerin bunu başardığını söyledi.

SADETTİN ÖKTEN KİMDİR?

1 Eylül 1942’de İstanbul’da doğan Sadettin Ökten, 1959 yılında Vefa Lisesini tamamlamasının arkasından İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) İnşaat Fakültesinden 1964 yılında mezun oldu.
Aynı sene İTÜ Mimarlık Fakültesi’ne Betonarme Kürsüsü'ne asistan olarak kabul edilen Sadettin Ökten, 1969’da dünya evine girdiği Meriç Hanım ile evliliğinden 4 çocuğu oldu.

Sadettin Ökten, 1971–1973 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde misafir doktora öğrencisi olarak çalışmalarını sürdürdü.

Vatani görevini 1974–1975 yılları arasında Genelkurmay Bilgi İşlem Dairesi’nde tamamlayan Sadettin Ökten, 1977 yılında doktorasını tamamladı. 1979–1980 akademik döneminde Belçika’da bilimsel araştırmalar yapan Sadettin Ökten, 1982’de doçent oldu.

1985 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne geçen Sadettin Ökten, 1989 yılında profesörlüğe yükseldi. 2004'te kendi talebiyle emekliye olan Sadettin Ökten, yapı mühendisliği bölümlerindeki eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerinin yanı sıra proje seviyesindeki mesleki uygulamalar da yaptı.

Bunların dışında bilim tarihi ve felsefesi, kültür, medeniyet ve sanat bölümlerine ilgili olan Sadettin Ökten, bu alanlardaki çalışmalarını farklı üniversitelerde verdiği Yapı Teknolojisi Tarihi, Bilim Tarihi, Kent Estetiği ve Kent Kültürü dersleri ile değerlendirdi. Mesleki faaliyetinin yanında sanat ve kültür ve sanat alanlarıyla dirsek temasını kaybetmeyen Sadettin Ökten, yüksek inşaat mühendisi olmasına karşın şehir ve medeniyet, özellikle İslâm medeniyeti ile ilgili entelektüel birikimiyle adından söz ettirdi.

2020 YILI CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLTÜR VE SANAT BÜYÜK ÖDÜLLERİ'NE LAYIK GÖRÜLDÜ

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından paylaşılan açıklamada, Türkiye'nin kültür ve sanatının yücelmesi için uğraşan, Türk kültür ve sanat hayatına önemli katkı sağlayan, özgün eserleri ya da hizmetleriyle üstün kabiliyet sergileyen kişi ya da kurumlara verilen Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'nin 2020 yılındaki sahiplerini belirlemek üzere sürdürülen titiz çalışmanın tamamlandığı vurgulandı.

sadettin-okten-kimdir-002.jpg

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri dâhilinde 2020 yılında koleksiyoner Mehmet Çebi ödüle layık görülürken, vefa ödülünün Necmeddin Okyay'a verilmesi yönünde karar alındı.

Sosyal bilimler bölümünde İsmail Kara, kültür tarihi bölümünde Sadettin Ökten, edebiyat bölümünde İbrahim Tenekeci, müzik bölümünde Özdemir Erdoğan ve sinema alanında Derviş Zaim ödüle layık görüldü.

sadettin-okten-kimdir-001.jpg

SADETTİN ÖKTEN'İN KİTAPLARI

Yahya Kemal’in İstanbul’u ve Devamı (2012),

Örselenmiş Osmanlı'dan Medeniyet Umuduna (Söyleşi: Ayşe Çavdar, 2013)

Fincanımda Cola Var (2014),

İçimde Avm Var! (2015),

Yahya Kemal'den Bugüne İstanbul (2015)

Yahya Kemal'in Rüzgarıyla Düşünceler ve Duyuşlar (2015),

Hayatımdan Portreler (2016),

Gelenek Sanat ve Medeniyet (2016),

Aslında Bir Sanat Var – Sanat Birey ve Toplum Üzerine (2018),

Dünyaya Geldim Gitmeye - Gönül Sadası'ndan Akisler (2 Cilt, Kemal Sayar ile, 2019,-2020),

Aşk ile Anı Seyretmek: Gönül Sadasından Akisler (2 Cilt 2019-2020),

Mesken ve Mesken Mimarimiz

sadettin-okten-kimdir.jpg

SADETTİN ÖKTEN’DEN AYASOFYA YORUMU

2014 yılında Star gazetesine ‘Fincanımda Cola Var’ kitabı ile ilgili röportaj veren Sadettin Ökten’in babası Celaleddin Ökten, imam hatip liselerinin kurucusu arasında yer alıyor. Kendisine sorulan, ‘Babanızı özlüyor musunuz?’ sorusuna, ‘Onu özlemiyorum, çok anıyorum. Özlemek bambaşka bir şey’ yanıtını verdi.

Babasının yaptığı işlerden çok tanındığını ve bunun da kendisine bile sirayet edebileceği yönünde iddialara da değinen Sadettin Ökten, anne ve babasını rahmetle andığını belirterek, annesinin de çok önemli bir kişilik olduğunu söyledi.

Babasının zamanında kendisinin imam hatipte gitmesini istemediğini anlatan Sadettin Ökten, fen eğitimi aldığını anımsatarak, medeniyetin devamı için ailelerin çocuklarını olumlu yerlere yönlendirmesi gerektiğinin altını çizdi.

sadettin-okten-kimdir-003.jpg

Nurettin Topçu’nun telkinleriyle mühendis olduğunu kaydeden Sadettin Ökten, çocukluğundan itibaren dini yaşadığını ve bu alanda da bilgi birikimi edindiğini vurguladı.

Yine bu röportajında Ayasofya’nın müze olması sürecine ilişkin bilgilere de kitabında yer verdiğini hatırlatan Sadettin Ökten, 2014 yılında Ayasofya’nın camii olması için henüz erken olduğunu ifade ederek, müze olmasının Türkiye’nin isteğiyle olmuş bir şey olmadığını, Türkiye’yi İslam medeniyetinden ayırmak isteyen emperyal güçle olduğunu iddia etti.
 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN