Saç nezlesi nedir?

Saç nezlesi nedir?

Saç nezlesi, özellikle kadınlarda, havuz, deniz ve duş sonrasında iyi kurutulmamış saçlarda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

Sürekli batma ve yanma hissi oluşturan saç nezlesi, kimi zaman, kafa dersinde ağrıya neden olur. Bununla birlikte, saç derisinde olan ağrı, zaman zaman yanma veya kaşıntıya dönüşebilir. 

SAÇ NEZLESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Rapunzel hastalığı veya prenses hastalığı olarak da bilinen saç nezlesinin çok belirgin özellikleri vardır. Bunlar;

Saç derisinde, saç diplerinde ve özellikle kıl köklerinde yanma ve ağrı hissi

Erken teşhis edilmez ve müdahale edilmediği takdirde, saç diplerinde yara ve aşırı derecede saç dökülmesidir.

SAÇ NEZLESİNİN NEDENLERİ

Saç diplerinde, yoğun kaşıntı, iğnelenme, ağrı ve yanma hissi oluşturan saç nezlesinin başlıca nedenleri arasında kişinin saçlarını uzun süre toplu tutması bulunmaktadır. Uzun süre yukarıdan aşağı doğru tutulan saç, saç köklerinin hava almasına engel olur. Bununla birlikte, derinin çekilmesine neden olurken, saçlarda kopmalar ve dökülmeler görülür. 

Başka bir neden ise, uzun olan saçların ıslandıktan sonra iyice kurutulmamış olmasıdır. Rüzgarlı ve soğuk havada yıpranma riski çoğalan saç kökleri, ıslak bırakılıp kurutulmadığında güçlerini yitirir, dökülme ve kaşıntıya neden olur.

Saçların düzleştirilmesi ve fön gibi uygulamalar saç nezlesine neden olur. Saç şekillendiriciler devamlı maruz kalan saçlarda saç nezlesi görülme olasılığı daha fazladır. Kozmetik ürünler saç köklerinin uzun süre ıslak kalmasına neden olurken, fön gibi sıcak hava uygulamaları da saç derisini tahriş edebilir. Bununla birlikte kimi saç boyaları da alerjik reaksiyonlara yol açabilir. 

Beslenmedeki düzensizlikler, protein ve vitamin eksiklikleri de saç sağlığı ile yakından ilgilidir. Özellikle D vitaminindeki eksiklikler, saçların güçsüzleşmesine neden olurken, saç nezlesi ihtimalini de artırır. 

Kesin kanıtları olmasa da; stres, obsesif kompülsif bozukluk ve depresyon gibi psikolojik nedenlerin de saç nezlesine sebep olduğu düşünülmektedir. 

SAÇ NEZLESİNE NE İYİ GELİR?

Saç nezlesine yol açan iki etmen, saçların iyi kurutulmaması ve sıkı bağlanan saç modelleri olduğu için kişinin bu tarz alışkanlıklardan vazgeçmesi gerekmektedir. 

sac-nezlesi-nedirr.jpg

SAÇ NEZLESİ NASIL GEÇER? 

Ne yazık ki saç nezlesi için henüz net bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Bu nedenle kişi, kendi durumunu takip etmeli ve hangi olaydan sonra saç nezlesinin ortaya çıktığını gözlemlemelidir. Eğer durum ortadan kalktığında bile saç nezlesi sorunu devam ediyorsa bir dermatoloji uzmanına görünmekte fayda vardır. Bununla birlikte;

Düzenli beslenmeye dikkat edilmeli, vitamin ve mineral açısından zengin bir diyet programı uygulanmalıdır.

Stresten uzak durulmalı,

Hızlı ve sert diyetlerden kaçınılmalı,

Saç sorunlarına neden olan hormonal dengesizlikten kurtulmak için bir doktordan yardım alınmalı,

Saç bakımında kimyasallardan kaçınılıp, organik ürünler tercih edilmeli, 

Saçların kurumasını engellemek adına nemlendiricili ürünler kullanılmalı, 

Saçlar yıkandıktan sonra iyice kurutulmalı ancak saç derisine zarar vermemeye dikkat edilmeli, 

Çok soğuk veya çok sıcak duştan uzak durulmalı, 

Saç derisinin zorlanmasına neden olacak saç şekillerinden kaçınılmalı, 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN