'Safahat'ın yeni baskısı okura sunuldu

'Safahat'ın yeni baskısı okura sunuldu

Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları'nın İstiklal Marşı'nın şairi Mehmet Akif Ersoy’un ailesine ilk kez telif ödeyerek yayımladığı 'Safahat'tan, Lejant Kitap'ın göçmen kadınların yaşamına ışık tutan 'Uçurum Kırlangıçları'na… Haftanın öne çıkan kitaplarını KARAR okurları için derledik.

SALİHA SULTAN | KARAR

'Safahat'ın ilk telifli baskısı Diyanet'ten 

İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy'un 'Safahat' eseri, marşın yazılışının 100'ncü yılında Sebîlürreşad iş birliğiyle Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yeniden basıldı. Ersoy'un ailesinin talebi doğrultusunda basıma yeniden hazırlanan kitabın önsözü, şairin torunu Selma Argon Ersoy tarafından yazıldı. Kitap ayrıca, bugüne kadar merhum şairin ailesine telif ödenen ilk baskı olarak öne çıkıyor. Safahat’ın 100. yıl baskısını bütün kitabevlerinden, online satış noktalarından ve Sebîlürreşad merkezinden temin edebilirsiniz.

03.jpg

Hem kadın hem de göçmen olmak

Lejand Kitap, Göç Kitaplığı serisi kapsamında Havvanur Özdemir'in 'Uçurum Kırlangıçları' çalışmasını okura sundu. Özdemir’in Suriyeli sığınmacı-göçmen kadınlar üzerine yaptığı araştırmaların yer aldığı çalışmada, Türkiye'nin göç tarihinden, araştırmaya katılan göçmen kadınların sosyo-demografik özelliklerine, karşılaştıkları zorluklarla başa çıkma biçimlerine göç üzerine düşünülmesi gereken birçok konuyu yaşanmışlıklar üzerinden ele alıyor. Yeryüzünde kadın olmak başlı başına zorlu bir tecrübeyken, üstüne göçmen bir kadın olmanın zorluklarını bu kitaptan okuyabilirsiniz.

05.jpg

Özgürlüğünden feragat eden bir kedi

Amerikalı yazar, şair May Sarton'ın kendi kedisi Tom Jones'un başından geçen gerçek maceraları yazdığı 'Kürklü Kişi' romanı Yapı Kredi Yayınları tarafından Türkçeye aktarıldı. Romanda, adsız sansız, bağımsızlığına şiddetle düşkün bir sokak kedisinin derbeder hayatından yavaş yavaş sıkılışı, ardından rahat bir yuva karşılığında özgürlüğünden feragat etmenin cazip olabileceği düşüncesine kapılması anlatılıyor. Sonunda bir yuva bulan kedi, önce bir Beyefendi Kedi'ye, en sonunda da 'Kürklü Kişi'ye dönüşür.

02-001.jpg

Salgın üzerine düşündüren metinler

Hayatımızın bütün alanlarını kuşatan salgın konusu İLEM'in 'Salgın Günlerinde Toplumu ve Siyaseti Yeniden Düşünmek' çalışmasında masaya yatırıldı. Abdulkadir Macit’in editörlüğünde yayımlanan kitapta küresel salgınların tarihinden, Kovid salgınıyla bütün dünyada ortaya çıkan milliyetçilik söylemlerinin geleceğine, dini inançların salgındaki rolünden, eğitimin bir ekrana hapsolmasına birçok konu irdeleniyor. Murat Çemrek, Süleyman Güder, Rahim Acar, Abdullah Kahraman, Nihat Erdoğmuş, Lütfi Sunar, Arife Gümüş ve Muhammed Erkan Karabekmez'in metinlerinin yer aldığı kitap, salgın üzerine derinlikli düşünmek için iyi bir okuma. 

04.jpg

Çözülemeyen bilmecenin peşindeki satırlar

Cevat Ok'un Şiir Dergisi, Şafak (Gümülcine), Şehir, Yaba, Temren gibi dergilerde yayınlanan şiirleri 'Yaşamın Rosetta Taşı Yok' kitabında bir araya geldi. Ok, 50 kadar şiirinin yer aldığı kitabına adını veren şiirinde şöyle sesleniyor okuyucusuna: "Altmışbeş yılın ardından/Uzatmaları da oynasam/Ben ilk Lemuryalı, o son firavun. İzbelerde yankılanan bir türküdür /akşamüstleri/9. senfonisi Beethoven’ın."

01-004.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN