Altın otu nedir, zayıflatır mı, kimler kullanabilir? Altın çiçeği otu faydaları

Altın otu nedir, zayıflatır mı, kimler kullanabilir? Altın çiçeği otu faydaları

Altın otunun faydaları nelerdir, hangi durumlarda kullanılır? Altın otu zayıflatır mı, kimler kullanabilir? soruları merak içerisinde araştırılmaya başlandı. İşte altın otu hakkımda merak edilen bilgiler. Detaylar haberimizde...

Altınbaş otunun Latince ismi Helichrysum Tombolens olmaktadır. Anavatanı Avrupa'dır. Ülkemizde ağırlıklı olarak Doğu Anadolu bölgesinde yetiştirilmektedir. Kayalık alanları tercih eder ve çok yıllıktır. 17 farklı türü olduğu bilinmektedir. Kalbi büyüleyecek güzel sarı çiçeklerle açar. Çiçekler kurumasına rağmen altın sarısı renklerini korurlar. Bu nedenle çiçekçilerin en sevdiği bitkilerden biridir. Aynı zamanda park ve bahçelerin dekorasyonunda da sıklıkla tercih edilmektedir.

Bilinen bileşimler: Eterik yağ, flovonlar, flovon glikozitleri, sterinler, acı maddeler, tanenler, boya maddeleri, reçine, karotin, C vitamini, kumarin ve P vitamini

altın otu

Özellikleri:

Bitki temmuz ve ağustos aylarında çiçek açar, çalılar ve kayalık yerler arasında büyür. Çiçeklerin açtığı yaz aylarında hasat edilen hava kısımları gölgede kurutularak toz haline getirilerek kullanılır. 1. derece sıcak 2. derece kurudur.

Önerilen hastalıklar:

Böbrekleri çalıştırır, üreyi azaltır, iltihabı azaltır. Nefrit, ödem, idrar retansiyonu, albümin, küçük çocuklarda ishal ve ince bağırsak iltihabında faydalıdır. Özellikle bayanlar için tavsiye edilir. Karaciğerdeki tıkanıklıkları açar ve karaciğeri temizleyerek kalbi sakinleştirir. Safra ve kanın kaynaşmasını engeller. Dalaktaki tıkanıklığı açar.

Kullanım ve Dozaj:

1 litre suya 1 yemek kaşığı kuru ve ezilmiş bitki ekleyin. 10 dakika kaynatılır, 20 dakika demlenir ve süzülür. İki öğün arasında 3 bardak için. Bu çayı içmeye 10 veya 15 gün devam edilmelidir. Tekrar kullanmadan önce 10 gün ara verilmelidir. Yaprak suyu kaynatılıp içilirse vücuda büyük faydalar sağlayacaktır.

Altın Otunun Yararları

Flavonoid, kumarin, piranon, eterik yağ, fenol karbonik asit, tanin, sterol, vitamin ve mineraller açısından zengindir. Doktorlar prostat hastalıklarını tedavi ettiği bilinen bu bitkinin hemoroid tedavisinde de yardımcı olduğunu onayladılar. Düzenli olarak altın bitki çayı içmek varis oluşumunu engellemeye yardımcı olsa da var olan varislerin etkisini de azaltır.

altın otu faydaları

1. Spazm rahatlaması

Spazm, vücutta ani, kasıtsız, istenmeyen ağrıların toplamıdır. Solunum sisteminde, akciğerlerde, kaslarda, sinirlerde veya bağırsaklarda ortaya çıkabilir ve şiddetli öksürük, nefes darlığı, kramplar ve şiddetli karın ağrısı olarak kendini gösterebilir. Ağır vakalarda ölümcül sonuçlara bile yol açabilir. Bu nedenle, kendinize iyi bakmanız önemlidir. Altın otu yağı bir antispazmodiktir ve kasılmalardan hızlı bir şekilde kurtulmayı sağlar. Düzenli kullanıldığında spazmlara karşı koruyucu bir kalkan görevi görür.

2. Basur Önleme

Altın otu basur tedavisinde önemli bir şifa kaynağıdır. Altın otunda bulunan antikoagülanlar kanı sıvılaştırıp inceltir ve yüksek kolesterol nedeniyle kanın pıhtılaşmasına bağlı oluşabilecek kalp krizi riskini ortadan kaldırır. Günümüzde kalp hastalıkları ve kalp krizlerindeki endişe verici artış nedeniyle, doğal kaynaklardan kan sulandırıcı elde etmenin yollarını araştırmak için yoğun çalışmalar devam etmektedir.

3. Alerjileri Önleme

Sadece kızarıklık olarak ortaya çıktığı düşünülen alerjik problemler bununla da bitmiyor. Alerjiler önce karaciğer, dalak, akciğerler, solunum yolları, bağırsaklar ve hatta kalp gibi iç organlarda ortaya çıkar ve ağır vakalarda astım, kalp krizi, mide ağrısı ve hatta ölüme neden olabilir. Bu nedenle alerjik reaksiyonlar hafife alınmamalıdır. Kişi kriz zamanının yaklaştığını hissettiğinde altın otu yağı kullanılarak pek çok semptom hafifletilebilir. Döküntülere altın otu yağı da uygulanabilir. Kaşıntı ve ağrıyı gidermeye yardımcı olan altın otu yağı, nefes almakta zorlandığınız zamanlarda astım ataklarını da hafifletir.

4. Enfeksiyonla mücadele

Ateşin kendisi bir hastalık değildir. Sadece vücudumuzun bağışıklık sisteminin enfeksiyonlara veya istenmeyen maddelere karşı savaştığını gösteren bir semptomdur. Bu nedenle, ateş nadiren tek bir semptom olarak kabul edilebilir. Genellikle soğuk algınlığı, viral enfeksiyon, bakteriyel enfeksiyon, yara, karaciğer hastalığı, kızamık, alerjik reaksiyon veya artrit eşlik eder. Altın otu anti alerjik, antibakteriyel, iltihap önleyici, öksürük kesici, iyileştirici, mantar öldürücü ve antiseptik bir bitki olduğu için ateş ve enfeksiyon için en iyi alternatif tedavilerden biridir.

5. İdrar söktürücüdür

Altın otunun idrar söktürücü etkisi sık idrara çıkmayı kolaylaştırır. Sonuç olarak, idrar yoluyla kandaki zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda doğal bir antiseptik olan bu altın sarısı bitki, böbreklerdeki taş ve kumun azalmasına yardımcı olarak idrar yolu enfeksiyonlarını ortadan kaldırır. Ayrıca idrar söktürücü özelliğinden dolayı ödem sorunu yaşayan kişiler için de etkili bir bitkidir. Öyle ki altın otu bu özelliği ile böbrek yetmezliği hastalarının diyaliz tedavisine de destek oluyor. İdrar söktürücü olarak etkisini arttırmak için altın ot ve karanfil karıştırılıp kaynatılarak çay haline getirilir. Sadece aç karnına günde 2 bardak içilebilir. Kum ve taşların çıkarılmasına yardımcı olmak için kaynatılır. Düzenli kullanım ile şikayetlerin azaldığı görülebilir. Ancak her bitkide olduğu gibi altın otu tüketirken doktora başvurmak gerekir.

altın otu

Altın Otu Zayıflatır Mı?

Altın otu ödem azaltıcı özelliği nedeniyle diyet yapanların favori bitkilerinden biridir. Altın otu ile zayıflama kürü hazırlayın; 75 gr kaynar suda 10-11 adet gül, 1 tutam altın otu ve 2 tutam kişniş yaprağı. 8-9 dakika kaynatılır ve ısındıkça süzülür. Günde 2 defa 6 saat ara ile tüketilir. 6 saatte bir çay içmek çayın etkinliğini arttırır ve daha hızlı kilo vermenize yardımcı olur.

Altın Otu Nasıl Tüketilir?

Altın otların çiçek sapları toplanır ve kurutulur, sonra suyla kaynatılır ve içilir. Altın otu ile bir bitki çayı hazırlamak için; 1 su bardağı su kaynatılır. 3-4 adet altın otu kaynar suya konur ve 5 dakika bekletilir. Günde iki kez aç karnına tüketmelisiniz. İddialar bitene kadar kullanılmasında bir sakınca yoktur. Ancak kullanmadan önce bir doktora danışmak gereklidir. İlacı kullanan hastaların dikkatli kullanmaları önerilir. Altın otunun bir başka kullanımı da yağ formundadır. Cilde sürülebilen yağ, ağrıyı gidermeye yardımcı olur ve koklandığında astım ve solunum rahatsızlıklarını gidermeye yardımcı olur.

Altın Otunun Zararları

Tansiyonu düşük kişilerin sıklıkla tercih ettiği bir bitkidir. Kan basıncını yükseltir ve sağlıklı bir seviyede tutar. Bu nedenle yüksek tansiyon hastaları için uygun değildir. 10 yaşından küçük çocuklar için uygun değildir. Alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Altın Otunu Kimler Kullanamaz?

Genel olarak şifalı otlar toplanırken, kurutulurken ve paketlenirken birçok hata yapılır. Şifalı bitkilerin çiçek ve yaprakları güneşte kurutulmamalıdır. Gölgeli ve serin bir yerde kurutulmalıdır. Bu nedenle, elle üretilmiş ve hazırlanmış doğru türde altın otu bulmak son derece önemlidir. Çünkü insanlar çare bulmak istediklerinde tam tersi bir etkiyle karşılaşabilirler. Sağlığı tehlikeye atmamak için bu konuya dikkat etmek önemlidir. Birçok faydası olmasına rağmen bazı organizmalarda yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle topikal olarak uygulanacaksa, alerjik reaksiyonları kontrol etmek için önce cildin küçük bir bölgesine uygulanmalıdır. Peki altın otu hamilelikte zararlı mı? Alerjik reaksiyona neden olabileceğinden hamile ve emzikli kadınlar doktor kontrolünde kullanmalıdır. Alerjik reaksiyonlar hem anne hem de bebek için ölümcül olabilir.

Altın otu çayı yapmak için 3-4 adet altın otu çiçeğini bir bardak sıcak suya koyun ve 10-15 dakika demleyin. Çiçekleri süzün ve tüketin. Acı bir tadı olduğu için 1 tatlı kaşığı bal ile tatlandırabilirsiniz. Bu otun bilinen hiçbir zararlı etkisi yoktur. Doktor gözetiminde kullanılması önerilir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN