Aman dikkat! Kalp krizinin tavan yaptığı tarihler yaklaştı… O tarihlerde kendinize dikkat edin

Aman dikkat! Kalp krizinin tavan yaptığı tarihler yaklaştı… O tarihlerde kendinize dikkat edin

Kalp krizinden ölme olasılığı en yüksek 3 gün sadece haftalar uzakta… Son yıllarda kalp krizi vakaları dikkat çekerken, genç yaşlı dinlemeyen krizler öldürücü olabiliyor.

Dünya genelinde salgınla beraber başlayan kriz dolu dönem devam ediyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle daha da ciddileşen süreç, tüm ülkeleri ekonomik sorunlara sürükledi. Geçim, enflasyon, salgın, enerji, tahıl ve çip krizi derken hayatımız stresle doldu.

Bu yoğun krizli dönemde, kalp krizinin başlıca biri olan stresten kaçınmak inanılmaz zorken, günlük hayatımızda da çeşit çeşit güçlüklerle karşılaşıyoruz. Öte yandan, aşırı tuz, yağlı yiyecekler ve alkol tüketimi gibi günlük beslenme alışkanlıklarımız, vücudumuzu daha büyük risk altına sokuyor.

ABD’de gerçekleştirilen çalışmadaki tarihler dikkat çekerken, uzmanlar, bu tarihlerin tüm insanları etkileyebileceğini söylüyor.

kalpkrizi1.jpg

YILBAŞINA DİKKAT

Amerikan Kalp Derneği'ne göre, Aralık ayının son haftasında yılın diğer zamanlarından daha fazla insan kalp krizinden ölüyor. 25 Aralık’ta yılın diğer günlerinden daha fazla kalp krizinden ölüm meydana gelirken, 26 Aralık ikinci sırada bulunuyor. 1 Ocak ise listede üçüncü sırada bulunuyor.

Amerikan Kalp Derneği Baş Klinik Bilim Sorumlusu Mich Elkind, "Kış aylarında, soğuk aylarda her yıl, kalp atışı tamamen durduğunda kalp krizi ve kalp durması gibi ölümcül kardiyovasküler olayların oranında yaklaşık yüzde 10 veya daha fazla artış olduğunu görüyoruz. Ancak bunun da ötesinde, Noel ve yılbaşında, bu olayların riskinde yaklaşık yüzde 5'lik bir artış daha var" dedi.

TATİL ÖLDÜRÜYOR

Ocak ayının kardiyovasküler hastalık ölümlerinin zirve yaptığı ay olduğunu araştırmalardan zaten biliyoruz. Doktorlar, soğuk havada vücudun sıcak tutulması için kan damarlarının daraldığını söylüyor. Daralma aynı zamanda kan basıncını arttırarak kalp ve damar sistemine fazladan baskı uygular.

kalpkrizi2.jpg

Peki neden Noel ve yılbaşı günleri ve neden aynı artışı sıcak iklimlerde görüyoruz? Yeni Zelanda'da yapılan bir araştırma, tatillerde yüksek ölüm oranlarıyla aynı sonuçları gösterdi. Güney Yarımküre bulunan Yeni Zelanda, Noel ve yılbaşını sıcak yaz aylarında kutlar. Tatillerin neşeli ve neşe dolu bir zaman olması gerekiyor ama hepimiz biliyoruz ki alışveriş, kötü hava, yoğun seyahat ve beslenme şekilleri yüzünden stresli hale gelebiliyor.

Elkind, "Muhtemelen bunun birkaç nedeni var. Ancak bu fenomenin ana itici güçlerinden birinin, tatillerde insanların acil bir durum olduğunda tıbbi yardım alma olasılıklarının daha düşük olması olduğunu düşünüyoruz" diyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN