Aşı olmayan çocuklar savunmasız

Aşı olmayan çocuklar savunmasız

Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nurten Elkin, uygulanan aşının sadece bireyi değil, toplumu da koruduğunu dile getirerek, özellikle annelerin bilinçli olması gerektiğini vurguladı.

“Aşı ile önlenebilir hastalıklardan her yıl 1 milyon kişi ölüyor”

Aşıların sadece uygulandıkları bireyleri değil, toplumunda sağlığını koruduğunu belirten Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nurten Elkin, sözlerine şöyle devam etti: “Dünya çapında halen her yıl bir milyondan fazla insan, aşı ile önlenebilir hastalıklar yüzünden ölüyor. Bu hastalıkların birçoğu aşılama programımız sayesinde Türkiye’de hiç görülmüyor ya da nadir görülüyor”

"AŞILAMA SAYESİNDE NEREDEYSE HİÇ GÖRÜLMÜYOR"

Türkiye'de çiçek hastalığı ve bunun gibi hastalıkların, aşı uygulaması sayesinde neredeyse hiç görülmediğini söyleyen Elkin, “Aşılar, birçok bebek, çocuk ve erişkinleri öldüren veya zarar veren bulaşıcı hastalıkları önleyebilir. Yaygın aşılama ile çiçek hastalığı yok edilmiştir, çocuk felci hastalığında ise yüzde 99’luk bir azalma sağlanmıştır. Çocuğunuz aşısız ise kızamık, çocuk felci, menenjit, tetanos, sarılık gibi pek çok aşı ile önlenebilir hastalık ve bunların yol açabileceği sakatlık ve ölüm riski altındadır." dedi.


“ANNELERİN BİLİNÇLİ OLMASI GEREK”

Aşı konusunda özellikle annelerin bilinçli olması gerektiğini vurgulayan Dr. Nurten Elkin, Sağlık Bakanlığımızın; Ulusal Bağışıklama Programı ile özellikle bebeklik ve çocukluk çağı aşılaması sayesinde; Hepatit B, tüberküloz(verem), difteri, boğmaca, tetanoz, HIB (Hemofilus İnfluenza Tip B), polio (çocuk felci), pnömokok, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği, Hepatit A hastalıklarına karşı çocukların bağışıklık kazanması sağlanmaktadır” dedi.


"AŞI OLMAYAN ÇOCUKLAR SAVUNMASIZ"

Son olarak, aşıların ciddi hastalıkları önlediğini “Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde beyin iltihabı, zatürre, körlük, kan iltihabı, kulak enfeksiyonları, konjenital kızamıkçık sendromu ve hatta ölüm gibi ciddi sonuçlara (komplikasyonlara) yol açabilirler. Bu hastalıklar aşılarla önlenebilir. Bu hastalıklara karşı aşı yapılmaması çocukların gereksiz yere savunmasız kalmasına ve sağlıklarının riske atılmasına neden olur. Aşılama; karantina/izolasyon uygulamaları yaygın tarama/tanı testleri gibi diğer salgın önleme faaliyetlerinden çok daha etkili ve ucuzdur." dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN