Ayçiçek yağı dost mu düşman mı? Tüm yemeklerde kullanılıyor ne kadar sağlıklı? İşte en net cevaplar...

Ayçiçek yağı dost mu düşman mı? Tüm yemeklerde kullanılıyor ne kadar sağlıklı? İşte en net cevaplar...

Ayçiçek yağı evinizdeki temel gıda maddelerinden birisi olabilir. ayçiçek yağını marketlerde genellikle nötr tadı olan, yüksek ısıda pişirme seçeneği olan diğer yemeklik yağların yanında bulabilirsiniz. Ayrıca çeşitli paketlenmiş gıdalarda giderek yaygınlaşan bir bileşen ve restoranlarında popüler kızartma yağıdır.

Ama ayçiçek yağı ne kadar sağlıklı ve mutfağınızdaki bu yeri hak ediyor mu? Görünen o ki, bunun yanıtı basit bir evet ya da hayır değil. Ayçiçek yağı, farklı yağ asidi profilleri ve arıtma seviyeleri ile çeşitli şekillerde mevcuttur ve bunların farklı yararları ve sakıncaları vardır. İşte bilinçli bir seçim yapmak için bilmeniz gereken her şey.

AYÇİÇEK YAĞININ FAYDALARI NELERDİR?

Yağdaki doymamış yağ asitleri kalp sağlığını destekler. Ayçiçek yağı ayrıca cilt için mükemmel faydaları olan E vitamini içerir. Yağdaki çeşitli besinler, büyük sağlık yararları sunar.

aycicek-yagi-faydali-mi.jpg

AYÇİÇEK YAĞI KALP DOSTUDUR

Daha az doymuş yağ içeren ayçiçek yağı Amerikan Kalp Derneği'nin kalp dostu yağlar listesindedir. Beslenmenizdeki katı yağları (tereyağı ve margarin dahil) ayçiçek yağı ile değiştirebilirsiniz. Bu, kalp hastalığını önlemeye yardımcı olabilir.

Ayçiçek yağının kolesterol profili üzerinde de faydalı etkileri olabilir. İçerdiği doymamış yağlar karaciğerde iyi metabolize olur. Bu, iyileştirilmiş kolesterol profillerine katkıda bulunur.

Ayçiçek yağı da kolesterol seviyelerini düşürür. Aynı zamanda HDL (iyi kolesterol) düzeylerini yükselterek kardiyovasküler hastalık riskini azaltır.

AYÇİÇEK YAĞI SİNDİRİMİ DESTEKLER

Bazı kaynaklar ayçiçek yağının müshil özelliklere sahip olabileceğini ve bunun sindirimi kolaylaştırabileceğini belirtiyor. Yine de bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç var var.

aycicek-yagi-faydasi.jpg

AĞIZ SAĞLIĞINIZ İÇİN AYÇİÇEK YAĞI TÜKETİN

Ayçiçek yağı, yağ çekme konusunda son derece faydalıdır. Plağa bağlı diş eti iltihabını azaltır. Yağ , insanlarda enfeksiyonların en yaygın nedeni olan C. albicans'a karşı antibakteriyel aktivite gösterir.

AYÇİÇEK YAĞI KANSERE KARŞI YÜZDE 40 ETKİLİDİR

Bir fare derisi tümörü modelinde, ayçiçek yağı kansere karşı yüzde 40 koruma sağlamıştır. Bu, yağdaki sesamole bağlandı.

Bununla birlikte, ayçiçek yağının kemopreventif özelliklerini daha fazla belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

AYÇİÇEK YAĞI ENFLAMASYONLA DA SAVAŞIR

Ayçiçek yağı, çoğu NSAID'nin (steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar) neden olduğu mide hasarını önleyebilir. İndometasin (bir NSAID) ile alındığında, yağın ilacın olumsuz yan etkilerini azalttığı biliniyor.

Ayrıca ayçiçek yağı, omega-6 yağ asitleri açısından zengindir. Bunların aşırı alımı vücutta proinflamatuar kimyasalların üretimini tetikleyebilir. Bu nedenle beslenmenize ayçiçek yağı eklemeden önce dikkatli olmalısınız.

aycicek-yagi.jpg

AYÇİÇEK YAĞI SİVİLCELER İLE SAVAŞIR

Ayçiçek yağının topikal uygulaması cilt sağlığını artırmaya yardımcı olur. Yağ, güçlü bir antioksidan olan E vitamini açısından zengindir . Aknede rol oynayabilecek reaktif oksijen türlerinin eylemleriyle potansiyel olarak savaşabilir.

Ayçiçek yağı da cilt bariyerinin iyileşmesini hızlandırabilir. Bu, yağdaki linoleik aside bağlanabilir.

AYÇİÇEK YAĞI EGZAMA TEDAVİSİNE YARDIMCI OLABİLİR

Topikal olarak kullanıldığında, ayçiçek yağı mükemmel anti-inflamatuar etkilere sahip olabilir. Ayçiçek yağı ayrıca cilt bariyerini de geliştirir. Bu şekilde cilt sağlığını daha da iyileştirir.

Ayçiçek yağındaki E vitamini atopik dermatitin (egzama) tedavisine yardımcı olur . 96 egzama hastasında oral E vitamini tedavisi, durumun iyileşmesi ve neredeyse remisyona girmesiyle sonuçlandı. Yağ ayrıca egzamanın başka bir belirtisi olan kuru cildi de tedavi edebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN