Bilim insanlarından ‘Kovid-19’ çalışması: Kapanmalar hapis cezasıyla aynı etkiyi yarattı

Bilim insanlarından ‘Kovid-19’ çalışması: Kapanmalar hapis cezasıyla aynı etkiyi yarattı

Yeni yayınlanan bir çalışmada, Kovid-19 salgını sırasında ilan edilen kapanmaların hafıza üzerinde hapis cezası çekmekle aynı etkiye sahip olduğu ortaya çıktı.

İskoçya’da yapılan bir araştırmada, salgın etkisinin yoğun hissedildiği 2021 yılında insanların olayları hatırlamaya çalışırken hata yaptığı keşfedildi. PLOS One dergisinde yayınlanan çalışmanın bulguları, hapis yatmış kişilerin yaşadığı hafıza kayıplarıyla tutarlı olduğunu kaydetti.

Araştırmanın katılımcılarına 2016'dan 2022'ye kadar küresel ölçekte meydana gelen olayların vakitleri soruldu. Katılımcılar ayrıca ruh sağlıkları hakkında bir anket doldurdu. Daha önce gerçekleşen olaylarda daha fazla hata olduğu ortaya çıkarken, araştırmacılar insanların 2021 yılındaki olayları hatırlamakta eksik olduğunu buldu. Çalışmaya katılan 277 kişiden bazıları, olayları üç veya dört yıl öncesinde olduğunu söyledi.

DEPRESYON VE KAYGIYI KANITLIYOR

Araştırmacılara göre, olayların kronolojisini doğru bir şekilde hatırlayamama; depresyon, kaygı ve stresli olmayı kanıtlıyor. Çalışmanın ortak yazarı Arash Sahraie, "Geçmiş olayların ne zaman gerçekleştiğini hatırlamak, zaman geçtikçe daha da zorlaşıyor. Ayrıca, insanların faaliyetleri ve duyguları, zamanın geçişine ilişkin algılarını etkileyebilir" dedi.

Aberdeen Üniversitesi’nden Sahraie, "Koronavirüs kapanmalarından kaynaklanan sosyal izolasyon, insanların faaliyetlerini ve duygularını önemli ölçüde etkiledi ve önceki araştırmalar, salgının insanların zaman algısında bozulmaları tetiklediğini gösterdi" ifadelerini kullandı.

‘HAPİSHANE MAHKUMLARIYLA BENZER’

Sahraie, "Başka bir deyişle, birçok katılımcı, koronavirüs kısıtlamalarıyla aynı zamana denk gelen olayların zamanlamasını hatırlamakta güçlük çekti. Sonuçlar daha önce hapishane mahkumları için bildirilenlere benzer” diye ekledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN