Bilimin kabul ettiği pazartesi sendromu kalbi vuruyor

Bilimin kabul ettiği pazartesi sendromu kalbi vuruyor

İrlanda’da yapılan bir araştırma ile pazartesi sendromunun varlığı kabul edilmiş oldu. Araştırmada ölümcül olan kalp krizlerinin pazartesi günleri meydana gelme olasılığının haftanın diğer günlerine göre daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

İrlanda’da, gerçekleştirilen bir araştırma, pazartesi sendromunun insanlar üzerindeki varlığını ortaya koydu. Yapılan araştırmada beş yıllık bir zaman zarfı boyunca, ciddi bir kalp krizi geçirerek hastaneye başvuran 10.528 kişiyi inceleyen bilim insanları, oranların pazartesi günleri yüzde 13 daha yüksek olduğunu buldu.

Belfast Health and Social Care Trust’ta gerçekleştirilen çalışmada, uzman isimler bunun vücudun doğal uyku-uyanıklık döngüsünün veya sirkadiyen ritminin hafta sonu kişilerin geç saatlere kadar dışarıda kalmalarından ya da uzun saatler boyunca uyumalarından kaynaklandığını düşünüyorlar.

İnsanlar pazartesi sabahı her zaman olduğu alarmlarına geri döndüklerinde, bu kalp krizlerini tetikleyebilecek daha yüksek düzeyde iltihaplanma ve stres hormonuna neden olabilir. Birleşik Krallık’ta her yıl bu nedenle 30.000’den fazla hastaneye yatış oluyor.

Manchester’daki İngiliz Kardiyovasküler Derneği konferansında sunulan çalışma, tümü 2013 ile 2018 yılları arasında hastaneye başvuran İrlanda’da 7.112 ve Kuzey İrlanda’da 3.416 hastanın verilerini analiz etti.

İngiliz Kalp Vakfı Tıbbi Direktörü Profesör Sir Nilesh Samani “Birleşik Krallık’ta her beş dakikada bir kişi yaşamı tehdit eden kalp krizi nedeniyle hastaneye kaldırılıyor. Bu çalışma, özellikle ciddi kalp krizlerinin zamanlamasıyla ilgili kanıtlara katkıda bulunuyor, ancak şimdi haftanın belirli günlerinde onları daha olası kılan şeyin ne olduğunu çözmemiz gerekiyor. Bunu yapmak, doktorların bu ölümcül durumu daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir” dedi.

Kalp krizi için risk faktörleri arasında yüksek tansiyon, diyabet, obezite, yüksek kolesterol, hava kirliliği ve sigara sayılıyor. On hastadan yaklaşık yedisi hayatta kalsa da, birçoğu kalp yetmezliğine yol açan kalp kasında uzun vadeli hasar görüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN