Bu besin karşınıza çıkarsa sakın yemeyin! Saatler içinde öldürüyor: Bu görüntüye dikkat

Bu besin karşınıza çıkarsa sakın yemeyin! Saatler içinde öldürüyor: Bu görüntüye dikkat

Doğadan toplanan mantarları tüketenlere ciddi uyarı geldi. Prof. Dr. Ahmet Aydın'dan kritik açıklamalar gelirken 16 saat sonra kusma, mide bulantısı ve ishal belirtisi olanları mantarın öldürdüğü söylendi. Karaciğer ve kalp hastalığı olan kişilerin bunu yememesi önerildi.

Mantar zehirlenmeleri sık sık gündeme gelirken Karaman'da mantar zehirlenmesine bağlı olarak organ yetmezliği haberi duyanları şok etti. Karaciğer nakli yapılan 24 yaşındaki Dilara Çağlayan'ın vefa haberi geldi. Bunun üzerine Çorum'da 21 kişi mantar zehirlenmesi olarak hastaneye kaldırıldı.

Yaz aylarının gelmesiyle beraber doğada mantar toplama işlemleri sıklıkla artarken zehirlenme haberleri de artış gösteriyor. Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın, önemli uyarılarda bulundu. Mantar tüketmek isteyenlere yalnızca marketlerde ki kültür mantarını tüketsin.

HEMEN BELİRTİ VERMEYEN MANTAR ÖLDÜRÜYOR

Aydın, kritik uyarılarda bulunurken zehirli mantar yedikten sonra hemen belirti vermeyeceğini söyledi. Mantar zehirlenmeleri hemen kendini belli etmez ve 16 saat gibi bir sürede ölüm ile sonuçlanacağını açıkladı. Bu sessiz dönemin sonrasında bulantı, kusma, mide ağrısı ya da ishal yaşandığında hemen hastaneye gidilmesi gerektiği söylendi.

Mantar zehirlenmesi

Kalp rahatsızlığı olan kişilerin bu durumlarda kurtulma imkanı daha düşük. Gençlerin vücutlarında kondisyonların daha iyi olmasından kaynaklı olarak zehri kaldırabilseler de yaşlılarda bu durum pek böyle olmuyor. Aydın, bu durumun önüne geçmek için doğadan toplanan mantarın yenmemesi olduğunu açıkladı. Mantarlar nemli, ormanlık alanlarda yetişir. Vücut zehirlenmeye başlamasıyla beraber vücudun bunu önlemesi için harekete geçer. Fakat karaciğeri ve kalp hastalığı olanların sağlıklı insana bakarak kurtulma durumu daha düşük olarak yorumlandı.

BİLİNÇLİ TOPLUM ŞART

Prof. Dr. Aydın, alkolle tüketilen mantarın da zehirleme ihtimaline değindi. Bu mantarlar mürekkep renginde olur ve insan yedikçe kendini kötü hissetmeye başlar. Amanita zehirli olmasada dikkat edilmesi gerekir. Özellikle mantarların çok olduğu dönemlerde halk sağlığına yönelik çalışan kurumlar ve yetkililer tarafından bilinçlendirilmesi yapılması gerekir. Mantar zehirlenmelerinden vefat edenlerin sayısı gün geçtikçe artış gösteriyor. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN