Bu hapı kullananlar dikkat: Üzerinde artık ibare yazmayacak! Eczanelerde reçetesiz satılıyordu

Bu hapı kullananlar dikkat: Üzerinde artık ibare yazmayacak! Eczanelerde reçetesiz satılıyordu

Yönetmelikte yapılan düzenlemeyle, eczanelerde reçetesiz satılan bazı hapların üzerinde daha önce yazan ibarelerin artık yazılmamasına karar verildi. İşte, üzerinde artık o ibare yer alamayacak hap...

Takviye edici gıda ürünlerine ilişkin yönetmelik gereğince, resmi gazetede yayımlanan sağlık beyanı denetimiyle ilgili düzenlemelere göre, vitamin ve mineraller gibi takviye edici gıdaların bileşiminde yer alan öğelerin insan sağlığına yönelik doğrudan veya dolaylı yararlı olduğu belirtilmeyecek.

Sağlık beyanı denetimiyle ilgili yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanmış olup takviye edici gıda ürünlerinin bileşiminde bulunan öğelerin hastalıklara veya belirtilere karşı etkili olduğunu, koruduğunu veya tedavi ettiğini belirtmeyi, ileri sürmeyi veya ima etmeyi yasaklıyor.

SAĞLIĞA YARARLI OLDUĞUNA DAİR İBARE YAZMAYACAK

Ürün tanıtımında, "Bir ürünün veya ürün bileşiminde bulunan öğelerin insan sağlığıyla ilişkisini belirten, ileri süren veya ima eden beyan" olarak tanımlanan sağlık beyanını çağrıştıracak görseller kullanmak da yasak. Ürün tanıtımını yapanlar, yapılan tanıtımların ilgili mevzuat hükümlerine uygun olmasından sorumlu.

Bu yönetmelik, tüketicilerin sağlığına ilişkin doğru bilgilendirme ve güvenli ürünlerin tüketilmesi amacıyla önemli bir düzenleme olarak hayata geçirildi. Sağlık beyanıyla ilgili sıkı denetimler ve yasaklamalar, tüketicilerin bilinçli tercihler yapabilmesini sağlamakta ve takviye edici gıda sektöründe doğru bilgilendirme standartlarının oluşturulmasına katkıda bulunuyor. Bu sayede, sağlık ürünlerinin yanıltıcı iddialardan arındırılmış, güvenilir ve etkili olmasına önem veriliyor.

SATIŞLARI DURDURULABİLİR

Eğer ürün tanıtımı elektronik ortamda yapılıyorsa, tanıtımın yapıldığı internet sitesinde ürün sahibinin adı, unvanı ve iletişim bilgileri zorunlu olarak yer almalıdır. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), ürünlerin sağlık beyanıyla tanıtım veya satış faaliyetleri, tanıtım malzemeleri ve bunlarla ilgili denetim, inceleme ve soruşturma yapma yetkisine sahip.

TİTCK, mevzuata aykırı sağlık beyanı kullanılarak yapılan ürün tanıtımı veya satış faaliyetlerini durdurabilir, tanıtım içeriklerini kaldırabilir, ilgili internet sitelerine erişimi engelleyebilir ve bu konuda diğer kurumlarla işbirliği yapabilir. Ayrıca, mevzuata aykırı ürün tanıtımı veya satış faaliyetlerini durdurma, malzemeleri ıslah etme, piyasaya arzı durdurma, toplama, toplatma ve imha işlemlerini gerçekleştirme yetkisine sahip.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN