Çocuklarda iştahsızlık tedavisi

Çocuklarda iştahsızlık tedavisi

Ebeveynler için en büyük sorun çocukların iştahsız olmasıdır. Anne ve babalar için çocuklarının sağlıksız büyüyeceği ve gelişimlerini tamamlayamayacağı endişesinde olur. Bu iştahsızlık sorunu ek gıdaya geçişlerde, okul yıllarında ve sonrasında da görülebilir.

Çocukların iştahsız olduğu dönem genelde 15-20. Ay arasındadır. Çünkü ilk 1 yıl büyümenin en hızlı olduğu dönemdir. 1 yılsonunda kalori ihtiyacı azalacağı için iştahsızlık sorunu başlayacaktır. Tabi çocuğun iştahsız olmasını buna bağlamak doğru değildir. Psikolojik, nefret, üzüntü ve kıskançlık gibi durumlardan dolayı olabilmektedir.

Bu durumlarda ebeveynler iştah açıcı şuruplara başvurup sorunun ortadan kalkmasını istemektedir. Fakat bu şurupların yan etkilerinin olduğunu da unutmamak gerekir. Karaciğere verdiği hasar, uyku hali, kabızlık, ishal veya sinirlilik gibi etkileri vardır.

Çocuğunuza yemek üzerine ödül veya ceza vermek çözüm değildir. Sürekli yemek yemesi için baskılar uygulamak da olumsuzdur. Önemli olan yediği yemeğin miktarı değil, içerdiği besinlerdir. Çocuğunuza az ama besin değeri yüksek yemekler yedirmek daha doğru olabilir.

İştahsız çocukları 6 farklı şekilde sınıflandırabiliriz.
İçine kapanmış ve iştahsız çocuk,
Yemek beğenmeyen (seçen) çocuk,
Hastalığı sebebi ile iştahı kapanan çocuk,
Yemekten korkan çocuk,
İştahsızlık sorunu olmasına rağmen enerjik ve zayıf çocuk,

Ebeveynin iştahsız olduğunu düşünülen çocuk olarak sınıflandırabiliriz.

İŞTAH

Yiyeceklere karşı duyulan istektir. Bu iştahın kontrolünü hormonal sistem, mide, santral sistem ve bağırsak sistemi yönetmektedir. Bunların yanında genetik, aile ve çevresel faktörler de etkilidir. Çocukların zihinsel ve fiziksel açıdan gelişmesi için her besinden yeterince alması gerekmektedir.

İŞTAHSIZLIĞA NEDEN OLAN HASTALIKLAR

Enfeksiyonlar, yutma güçlüğü, kabızlık, mide ve bağırsak sistemi problemi, reflü, sindirim sistemi problemi, kronik rahatsızlıklar, gribal enfeksiyon, idrar yolu enfeksiyon. Peki çocuklarda iştahsızlık tedavisi nedir, ne yapmamız gerekir inceleyelim.

ÇOCUKLARDA İŞTAHSIZLIK TEDAVİSİ

Çocuğunuzun yemek yemekten neden kaçtığını bir gözlemleyin. Aile içinde bir problem olduğunda çocuklar yemek yemek istemezler. Eğer böyle bir durum varsa çocuğunuzu uzman bir doktora götürüp destek almakta fayda vardır.

Çocuğunuza yemek konusunda sabırlı davranın, baskı uygulamayın.
Çocuğunuz yemek yemek istemiyorsa peşinden koşup oyun alanlarında, parklarda yemek yedirmeyin, masada yemek yemeği öğrensin.
Çocuğunuzun tabağını çok fazla doldurmayın, yiyebileceği kadar yesin gerekirse takviye yaparsınız.
1.5 yaşlarından sonra çatal veya kaşık vererek yemeği yemesini bekleyin. Böylelikle sorumluluk duyguları gelişir.
Çocuğunuza yemek öncesi veya oyun arasında süt gibi çeşitli meşrubatlar vermeyin. Tokluk hissi verecektir.
Çocuğunuz doyduğunda ısrarla tabakta kalanları yedirmeye çalışmayın.
Çocuklar için eğlenceli tabaklar oluşturun, dikkatini çekip yemek isteyecektir.
Çocuğunuz yemek yemeği reddettiği zaman baskı uygulamayın ve onun yerine aparatif şeyler vermeyin. Elbette acıkınca yemek yemek isteyecektir.
Çocuğunuzun damak tadı farklı olabilir. Bu yüzden farklı tatlar denemesini sağlayın.

Yemek esnasında çocuğun yemeğe olan ilgisini azaltan şeyleri kapatın. Örneğin: televizyon, tablet gibi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN