D vitamini en çok onda var! Bu mucize besinle tüm damarlarınızı anında açın

D vitamini en çok onda var! Bu mucize besinle tüm damarlarınızı anında açın

D vitamini denilince genellikle hepimizin aklına güneş gelir. D vitamini; vücuttaki kalsiyum ve fosforun düzenlenmesine yardımcı olan önemli bir vitamindir. Aynı zamanda uygun kemik yapısının korunmasında da rol oynar. Peki D vitamini en çok neyde bulunur?

D vitamini hem yediğimiz bir besin hem de vücudumuzun ürettiği bir hormondur. Vücudun kalsiyum ve fosforu emmesine ve tutmasına yardımcı olduğu uzun zamandır bilinen, yağda çözünen bir vitamindir; her ikisi de kemik oluşturmak için kritik öneme sahiptir. Ayrıca laboratuvar çalışmaları, D vitamininin kanser hücresi büyümesini azaltabileceğini, enfeksiyonları kontrol etmeye yardımcı olabileceğini ve iltihaplanmayı azaltabileceğini göstermektedir. Vücudun birçok organı ve dokusu, kemik sağlığının ötesinde önemli rollere işaret eden D vitamini reseptörlerine sahiptir ve bilim adamları aktif olarak diğer olası fonksiyonları araştırmaktadır. D vitamini ayrıca vücudunuzdaki diğer birçok hücresel işlevi de düzenler. Antiinflamatuar, antioksidan ve nöroprotektif özellikleri bağışıklık sağlığını, kas fonksiyonunu ve beyin hücresi aktivitesini destekler.

Çok az gıda doğal olarak D vitamini içerir, ancak bazı gıdalar vitaminle takviye edilir. Çoğu insan için yeterli D vitamini almanın en iyi yolu takviye almaktır çünkü yiyeceklerle yeterince yemek yemek zordur. Cildinizin ürettiği D vitamini miktarı, günün saati, mevsim, enlem ve cilt pigmentasyonunuz gibi birçok faktöre bağlıdır. Yaşadığınız yere ve yaşam tarzınıza bağlı olarak, kış aylarında D vitamini üretimi azalabilir veya tamamen olmayabilir. Güneş kremi, cilt kanserini önlemek için önemli olmakla birlikte, D vitamini üretimini de azaltabilir. Birçok yaşlı yetişkin güneş ışığına düzenli olarak maruz kalmaz ve D vitaminini emmede sorun yaşar. Doktorunuz yeterli D vitamini almadığınızdan şüphelenirse, basit bir kan testi kanınızdaki bu vitaminin seviyesini kontrol edebilir.

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ KİMLERDE GÖRÜLÜR?

  • Kapalı ortamda çalışan kişiler
  • Yaşlılar
  • Beslenme bozukluğu olanlar
  • Yüksek faktörlü güneş kremi kullananlar
  • Kapalı giysi giyenler
  • Gebe ve emziren kadınlar
  • Böbrek hastalığı olan kişiler
  • Karaciğer hastalığı olanlar

kuyruk-yagi-1604.jpg

D VİTAMİNİ EN ÇOK ONDA VAR! BU MUCİZE BESİNLE TÜM DAMARLARINIZI ANINDA AÇIN

D vitamini; en çok koyun kuyruk yağında bulunur. Koyunlar güneş ışığını adeta bünyelerinde depolarlar. Bugün D vitamini olarak aldığınız ilaçların ham maddesi koyunların kıllarından elde edildiğini biliyor muydunuz? Denilenin aksine kuyruk yağı, damar tıkamaz, kolesterol yükseltmez. Tam aksine damar açar, tıkanıkları dışarı atar. Kuyruk yağını güvendiğiniz bir kasaptan alarak 1 cm aralığında kuşbaşı doğrayıp, orta hararetli ısıda eriterek elde edebilirsiniz. Sade içebilirseniz sade kullanmanız daha tesirli olacaktır. Kokusunu ağır bulanlar, içine kakule ekleyerek yumuşatabilirler.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN