Diliniz böyle bir görüntüye sahipse dikkat! Ölümcül hastalık belirtisi olabilir, hemen kontrol edin

Diliniz böyle bir görüntüye sahipse dikkat! Ölümcül hastalık belirtisi olabilir, hemen kontrol edin

Ağzımızdaki ve dilimizdeki beyaz lekeler ve küçük noktalar zararsız olsa da bazı hastalıkların habercisi olabilir. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra ağzınızın içini kontrol ederken dilinizin üzerinde beyaz bir nokta fark edebilirsiniz. Bu noktaların veya lekelerin çoğu kendiliğinden kaybolur, ancak kendiliğinden geçmezse kontrol ettirmek için bir diş hekimine gitmeye değer. Peki, dilde beyaz lekeler hangi hastalığın belirtisi? İşte, dildeki beyaz lekelerin anlamı...

Dilde oluşan beyaz lekeler ve tomurcuklar hastalık göstergesi olabilir. Antik çağlarda vücuttaki hastalıkları teşhis etmek için dilin durumu kontrol ediliyordu. Eski şifacılar hastalığın tüm semptomları bitmiş olmasına rağmen dil sağlıklı görünmüyorsa hastanın tamamen iyileşmediğini düşünüyorlardı.

KAZINABİLEN BEYAZ NOKTALAR

Dr. Rachel Ward, diş fırçasıyla fırçalanabilen beyaz lekelerin ağızda pamukçuk belirtisi olabileceğini söylüyor. Genellikle ağrı, hoş olmayan bir tat ve yeme ve içme güçlüğü ile ortaya çıkabilir.

Oral pamukçuk yaygın ve normalde kolayca tedavi edilse de tekrarlayan bir sorun haline gelirse, bağışıklık sisteminizle ilgili bir sorun veya bir eksiklik gibi altta yatan başka bir sağlık sorununu gösterebilir.

dildeki-lekelerin-anlami.jpg

BEYAZ LEKELER

Dilinizde çıkmayan beyaz lekelere Lökoplaki denir. Bu durum, sigara içmek gibi tahriş edici maddelere kronik olarak maruz kalmaktan kaynaklanıyor.

Rachel, çoğunlukla iyi huyludurlar ancak kanser öncesi olabilirler ve diş hekiminiz veya doktorunuz tarafından görülmesi gerekir, diyerek uyarıda bulunuyor.

AĞIZ ÜLSERLERİ

Ağızda ve dilde ülserler yaygındır ve ağrılı olsalar da genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşirler. İyileşmeyen bir ülseriniz veya dilinizde yeni bir yumru varsa, bu ağız kanseri belirtisi olabilir ve hemen doktorunuza veya diş hekiminize görünmelisiniz.

dildeki-beyaz-lekelerin-anlami.jpg

KILLI DİL

'Tüylü dil' teriminin, dilin yüzeyinde anormal bir katmanı tanımlamak için kullanılıyor. Nispeten yaygın, geçici ve zararsız bir durum. Tüylü dil, dilin üst kısmının uyarılmaması nedeniyle oluşur ve ağızda çok fazla bakteri veya maya büyümesine neden olur.

Bu bakteri, dil boyunca uzanan papilla adı verilen küçük yuvarlak çıkıntılar üzerinde oluşur. Papilla genellikle olduğu gibi dökülmek yerine uzamaya başlar.

Ağır vakalarda, normal uzunluklarının 15 katına kadar uzayarak saça benzer bir görünüm verebilirler. En yaygın olarak kötü ağız hijyeni veya sigara içmekten kaynaklanır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN