Kılıçdaroğlu: 5 yılda sosyal konutların sayısını 4 katına çıkaracağız

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, "Kiralar" başlıklı yeni bir video yayınladı. Kılıçdaroğlu videosunda 1 yıl içinde ülkedeki kira artışlarının yüzde 197'yi bulduğunu belirterek Türkiye'de barınma sorununun kangren olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, "Nihai hedef 5 yılda sosyal konutların sayısını tam 4 katına çıkarmak. " dedi.

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, "Kiralar" başlıklı yeni bir video yayınladı. Kılıçdaroğlu, kira artışlarına değindiği videosunda, iktidara geldiklerinde, "Toplu Konut İdaresi, asıl görevi olan sosyal konut üretimine odaklanacak" diyerek asgari ücretli ve dar gelirli vatandaşlar için yapılacak düzenlemeyi açıkladı. Kılıçdaroğlu, "Bu kapsamda Türkiye'de asgari ücretle geçinen dar gelirli vatandaşı yuva sahibi yapacağız. Halk Konut'ta oturan vatandaşın kirası asgari ücretin yüzde 20'si olacak. Ödenebilir konutta ihtiyaç sahiplerinin gelir durumlarına ve hane halkı büyüklüğüne uygun ödeme koşulları sağlanacak. Nihai hedef 5 yılda sosyal konutların sayısını tam 4 katına çıkarmak. Devlet yerel yönetimlerle altyapısı tamamlanmış arsa üretecek. Evi olmayan vatandaşlara uygun ödeme koşullarıyla sunacak." ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

"ASGARİ ÜCRETLİNİN EV SAHİBİ OLMASI HAYAL"

"Sevgili halkım, bu aralar hepimizi mahveden, darmadağın eden sofralarımızdaki ekmeğimizden eden kira konusu var. Tabii asıl sorun Türkiye'nin kangren olmuş barınma sorunu. 2002'de nüfusun yüzde 75'i ev sahibiyken bugün bu oran yüzde 55'e düştü. Görüyor musunuz şu korkunç durumu. Yeni jenerasyonlar asla ev sahibi olamıyor. Konut fiyatlarındaki artış doları ikiye katladı. Maaşlarına sahte enflasyon rakamlarının altında zam alan çalışanların hele asgari ücretlinin ev sahibi olması mümkün değil. Hayal. Bir yıl içinde kiralar yüzde 197 arttı.

"KONUT SEKTÖRÜNÜ RANT ALANINA DÖNÜŞTÜRDÜLER"

Bütün bir ay gece gündüz çalış. Sonra kazandığın üç kuruşun ikisi kiraya gitsin. Bu Erdoğan kapitalizminin altında böyle ezil. Türkiye'de evlenme yaşının yükselmesinden dem vuran saraylının 'bu gençler, bu kiraları nasıl ödeyecek?' sorusuna yanıtı yok. Çünkü sorunu yaratan kendisi. Konut sektörünü rant alanına dönüştürdüler. Çetelere buradan gelir ve servet transferi yaptılar. Çeteler semirirken halk anayasal hakkı olan, barınma hakkından dahi yoksun bırakıldı.

"TOKİ'Yİ BEŞLİ ÇETELERE KAYNAK AKTARMAK İÇİN BAŞKA İŞLERDE KULLANDILAR"

Bakın dramatik bir rakam söyleyeyim size. 1984-1999 arasındaki 15 yılda 1 milyon 139 bin 99 konut yapan TOKİ son 20 yılda 506 bin 861 konut yaptı. Sizce neden konut sayısı bu kadar düşük? Çünkü TOKİ'yi konut dışında beşli çetelere kaynak aktarmak için başka işlerde kullandılar. Açıkça söylemek gerekirse orta sınıfı hele hele yoksulları resmen unuttular. TOKİ'yi de nefessiz bıraktılar.

Konut, barınma, kira krizini çözmek için ikinci yüzyıl programını geliştirdik. Millet İttifakı iktidarında toplu konut idaresi asıl görevi olan sosyal konut üretimine odaklanacak. Bu kapsamda Türkiye'de asgari ücretle geçinen dar gelirli vatandaşı yuva sahibi yapacağız. Halk Konut'ta oturan vatandaşın kirası asgari ücretin yüzde 20'si olacak. Ödenebilir konutta ihtiyaç sahiplerinin gelir durumlarına ve hane halkı büyüklüğüne uygun ödeme koşulları sağlanacak. Nihai hedef 5 yılda sosyal konutların sayısını tam 4 katına çıkarmak. Devlet yerel yönetimlerle altyapısı tamamlanmış arsa üretecek. Evi olmayan vatandaşlara uygun ödeme koşullarıyla sunacak.

"HALKIMIZIN BARINMA SORUNU ÇÖZÜLMEDEN TEK BİR YABANCI BİLE KONUT SATIN ALAMAYACAK"

Son olarak da ister ayrımcı desinler, ister ırkçı desinler, ne derlerse desinler. Halkımızın barınma sorunu çözülmeden tek bir yabancı bile konut satın alamayacak bu ülkede. Halkımın barınmak için ihtiyaç duyduğu gayrimenkulün zerresini yabancılara koklatmayacağım. Bu rezilliğe de son verilecek. Artık kimse kendi yurdunda garip, öz vatanında parya olmayacak. Bir de tüm bunların üstüne sığınmacılara 2 sene içinde kendi ülkelerine uğurlandığında fiyatlar dengeyi bulacak. Ülkemizde ev sahipliği yeniden yüzde 75'lere gelecek. Kalın sağlıcakla."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN