EYT'lilere son dakika golü! Bunu yapanların başvurusu reddedildi: Hemen kontrol edin

EYT'lilere son dakika golü! Bunu yapanların başvurusu reddedildi: Hemen kontrol edin

EYT başvurularında evrak beklemede veya gelen evrak dosyasına kaldırılmış ibaresiyle karşılaşanların, taleplerinin reddedilme riskiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor. İşte dikkat edilmesi gerekenler...

EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) ile ilgili gündeme bomba gibi düşen bir haber, milyonlarca emekli adayını derinden etkileyecek gibi görünüyor. SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) üzerinden emeklilik başvurusu yapan milyonlar, bugün sabah saatlerinde büyük bir şok yaşadı. Neden mi? SGK'da yapılan son düzenlemeyle, emeklilik başvurusu yapan milyonlar için büyük bir belirsizlik oluştu.

EYT kapsamında 3 Mart 2023 tarihi itibariyle emekliliğe hak kazanan milyonlar, başvurularını gerçekleştirdi. Ancak şu ana kadar sadece 100 EYT'li vatandaşın maaşı bağlandı. Diğer milyonlar ise henüz bekleyişlerini sürdürüyorlar. Onaylanması durumunda maaşları banka hesaplarına aktarılacak olan milyonlar ise bu paralarını, mobil bankacılık ve ATM yerine banka şubelerinden çekebilecekler.

"EVRAK BEKLEMEDE" UYARISINA DİKKAT

1

Başvurusu "evrak beklemekte" olan EYT'liler ise dikkatli olmalılar. Türkiye'de 3 Mart tarihinden bu yana, 1,7 milyon EYT'li vatandaş emeklilik dilekçelerini SGK'ya iletti. Bu süreçte SGK, 300 bin başvuruyu onayladı ve 45 bin kişinin hesaplarına maaş, maaş farkı ve Ramazan Bayramı ikramiyeleri yatırdı.

E-Devlet giriş kapısı üzerinden başvuru işlemlerini takip eden EYT'liler, konuyla ilgili herhangi bir tereddüt yaşamaları durumunda SGK müdürlüklerine müracaat edebilirler. Bu süreçte SGK müdürlükleri, EYT müracaatlarında, işe giriş tarihlerini ve hangi kurum altında en çok prim ödendiğini inceliyor. EYT kanunu gereği, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kaydı olanlarda yaş şartı kaldırıldı.

E-Devlet'te evrak beklemede ibaresi yer alan EYT'lilere, aylık bağlanacakları miktar hakkında bilgi verildi ve onaylanması durumunda aylık tahsis numarası mail adreslerine gönderildi. Bu yeni düzenlemeyle birlikte, emekli adaylarının belirsizlikleri de bir nebze olsun azalmış oldu.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda son gelişmeler, milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiriyor. Mart 2023 tarihi itibariyle emekliliğe hak kazanan EYT'lilerin başvuruları gerçekleştirildi ve şimdi ise işlemler tamamlanmaya başlıyor. Ancak bu süreçte bazı sorunlarla karşılaşan EYT'liler de mevcut.

BAŞVURULAR E-DEVLET ÜZERİNDEN

3

EYT'lilerin SGK'ya başvuruları, elektronik ortamda e-Devlet giriş kapısı üzerinden gerçekleştiriliyor. Ancak başvuru süreci tamamlandıktan sonra bazı vatandaşlar "Gelen evrak dosyasına kaldırılmış" ibaresi ile karşılaşıyor. Bu durumda, başvurularının reddedilme ihtimali söz konusu olduğundan SGK'ya şahsen müracaat etmeleri tavsiye ediliyor. Bu şekilde, başvuruları hakkında detaylı bilgi edinebilecekleri ve taleplerinin kabul edilip edilmediğini öğrenebilecekler.

Bu süreçte aylık bağlanan milyonlar, Mayıs ayında Mart ve Nisan ayı maaş farklarını da ceplerine koyacak. Ancak bazı EYT'liler, aylık bağlama işlemlerini tamamladıkları halde belirttikleri hesaplarda aylıklarını göremiyorlar. Bu durumda, ilk aylıklarının seçtikleri bankaların havuzuna düştüğünü öğreniyorlar. Bu nedenle, aylıklarını banka şubelerinde değil de PTT aracılığıyla almak isteyen vatandaşlar, PTT şubelerine gitmeleri gerekiyor.

EYT kanunu gereği, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kaydı olanlarda yaş şartı kaldırıldı. Bu nedenle, SGK müdürlükleri başvuru sürecinde işe giriş tarihlerini ve en çok hangi kurum altında prim ödendiğini inceliyor. Başvuru işlemleri tamamlanan EYT'lilere ise aylık bağlanma süreci başlıyor. E-Devlet'te evrak beklemede ibaresi yer alan vatandaşlar, ne kadar aylık bağlanacağına dair safhaya geçildiği belirtilen bir bilgilendirme alıyorlar. İşlemleri onaylanan vatandaşlar ise aylık bağlanıp bağlanmadığına dair bilgileri mail adreslerine gönderiliyor. Evrak kayıt numarasının yerini ise artık aylık tahsis numarası alıyor.

EYT'lilerin başvuru sürecinde karşılaştıkları bu sorunların çözümü için SGK tarafından çalışmaların sürdüğü belirtiliyor. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN