Diyetlerin vazgeçilmez protein kaynağı mantar

Diyetlerin vazgeçilmez protein kaynağı mantar

Yaz mevsiminde diyet yaparken protein denildiğinde aklımıza ilk olarak kırmızı et gelse de, protein ihtiyacımızı yağlı tohumlardan da karşılayabiliriz.

DYT. NUR ŞAHİN

Soya fasulyesi, kabak çekirdeği, ayçekirdeği ve yer fıstığı yüksek miktarda protein içeren besinler arasında yer alır. Fakat diyetimiz sırasında bu gıdaları tüketirken porsiyon kontrolünü sağlamamızda fayda var. Çünkü bedenimiz fazladan tüketilen bütün gıdaları yağ olarak depolar. Dikkatli olmalı, önümüzdeki yaza vücudumuza yük olacak artı kilolarla değil; daha dengeli ve düzenli beslenerek uyguladığımız bir diyetle ideal kilomuzda ulaşmaya çalışmalıyız.

Protein içeriği yüksek olan bir diğer besin ise diyetlerin vazgeçilmez besini mantardır. Mantarın tüketilebilir olan tüm türlerini diyetimiz boyunca sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih ederek tüketmeliyiz. Mantarlar, riboflavin (B2), niasin (B3) ve pantotenik asit (B5) kaynağı olmasının yanı sıra, ekonomik olarak da daha rahat alım yapılabilecek, protein yönünden zengin besinler arasında. Ayrıca kilo verme döneminde olanlar için düşük kalorisi ve vücuda olan yüksek fayda getirisinden dolayı tercih edilebilir. Öte yandan mantarlar düşük miktarda B12 vitamini ve konjuge linoleik (CLA) asit de içerir. CLA, bedenimizden yağ kaybı sağlarken, kilo vermemizin devam etmesini sürdürür ve kas kütlemizin korunmasına da destek verir.

LİF BAKIMINDAN DA ZENGİN

İster diyetisyen kontrolünde, isterseniz de kendi kendinize diyet yaparken, mantar yemekleri tüketebilirsin. Sabahları yumurta ile, akşam yemeklerinde kavurma yöntemi ile doğru pişirme yöntemleriyle pişirdiğiniz takdirde, mantar ile kararlı ve dengeli bir şekilde kilo verdiğinizi görebilirsiniz. Biz diyetisyenlerin, yaz-kış bütün diyet listelerinde sıklıkla önerdiği mantar, içerdiği protein ve lif bakımından da zengin bir besin. Diyet yapmadığınız dönemlerde de diyabet, yüksek kolesterol seviyelerini düzenlemekte öne çıkan bir besin olan mantarı sofranızdan eksik etmeyin.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN