Domatesin bu faydalarını duyunca saksılarda bile domates yetiştireceksiniz! İşte domatesin mucizevi faydaları

Domatesin bu faydalarını duyunca saksılarda bile domates yetiştireceksiniz! İşte domatesin mucizevi faydaları

Domates, ılıman iklime sahip dünyanın çeşitli bölgelerinde çok çeşitli çeşitlerde yetiştirilmektedir. Domates, fonksiyonel bir gıda olarak kabul edilen sadece besin sağlamaktan daha fazlasını sunar. Onu bu kadar faydalı yapan şeyin ne olduğunu merak ediyor musunuz? Gelin hep birlikte domatesin faydalarını inceleyelim...

Sofraların ve yemeklerin vazgeçilmezi olan domatesin faydaları da insan sağlığı için vazgeçilmez bir konumdadır. Pek çok yönden daha iyi sağlığa katkıda bulunan bir antioksidan olan çok güçlü likopendir. Biraz kilo vermek ve tansiyonunu kontrol altında tutmak isteyenler için domates tüketmek ideal kabul edilir. Ayrıca diyabeti yönetmenize ve vizyonunuzu iyileştirmeye yardımcı olurlar. Her şeyden önce, domates hamilelik sırasında oldukça faydalıdır.

DOMATESİN SAĞLIĞA FAYDALARI

tarim-domates-kc5v-cover-jpg.webp

1. DOMATES KANSERİ ÖNLEMEYE YARDIMCI OLUR

Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü'ne göre, domateslerdeki likopen meyvenin antikanser özelliklerinden sorumlu olabilir. Likopen karotenoid ailesinden bir antioksidandır. Güçlü antioksidan özelliklerinin çeşitli nedenlerle vücudumuzda oluşan serbest radikalleri nötralize ettiği bulunmuştur. Laboratuvar çalışmaları bile domates bileşenlerinin çeşitli kanser hücresi türlerinin çoğalmasını engellediğini göstermektedir.

Bir araştırma, domateslerin prostat kanserini önlemedeki etkinliğini de ortaya çıkardı. Ancak likopen takviyelerinin aynı etkiye sahip olup olmadığını bilmiyoruz. Yüksek antioksidan seviyeleri göz önüne alındığında, domatesler meme kanseriyle mücadele için mükemmel bir seçimdir. Çalışmalara katılan kanserli yetişkinler, likopen takviyesi sonrası kanser gerileme belirtileri gösterdi. Daha yüksek likopen alımı ayrıca daha düşük akciğer, kolon, ağız ve rahim ağzı kanseri riski ile ilişkilendirilmiştir.

2. DOMATES KAN BASINCINI DÜZENLER

Domateslerdeki likopenin de kan basıncını düşürdüğü gösterilmiştir. Domatesler ayrıca kan basıncı seviyelerini düşürdüğü bilinen bir mineral olan potasyum açısından da zengindir. Bunun nedeni potasyumun sodyumun etkilerini azaltmasıdır. Aslında, ne kadar fazla potasyum tüketirseniz, idrar yoluyla o kadar fazla sodyum kaybedersiniz. Bunun dışında potasyum, kan damarlarınızın duvarlarındaki gerilimi hafifleterek kan basıncını daha da düşürür.

en-lezzetli-yerli-domates-cesitleri-nelerdir-be43e258-0015-4393-acd4-0f64055a113f.webp

3. DOMATES KİLO KAYBINA YARDIMCI OLUR

Çin'de yapılan bir araştırmaya göre, domates suyu vücut ağırlığını, vücut yağını ve bel çevresini önemli ölçüde azaltabilir. Ayrıca kilo alımına katkıda bulunabilecek kolesterol seviyelerini düşürebilir. Harika bir antioksidan kaynağı olmasının yanı sıra, domates lif açısından da zengindir ve kalorisi düşüktür. Bu nedenle, tokluğu teşvik ederler ve hatta kalori alımını azaltırlar, böylece kilo kaybına yardımcı olurlar.

4. DOMATES CİLT VE SAÇ SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR

Domates, çoğu güzellik bakımında önemli bir bileşendir. Büyük gözenekleri iyileştirmeye, akne tedavisine, güneş yanığını yatıştırmaya ve donuk cildi canlandırmaya yardımcı olurlar. Domatesteki antioksidanlar, özellikle likopen, hücresel hasar ve cilt iltihabı ile savaşır. Domatesler ayrıca büzücü olarak harika bir şekilde çalışır ve yüz dokusunu iyileştirir. Cildinizdeki fazla yağları giderir ve yüzünüzü daha uzun süre taze tutar. Tek yapmanız gereken taze domates ve salatalık sularını karıştırmak. Bir pamuk topu kullanarak suyu düzenli olarak yüzünüze uygulayın.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN