Son yıllarda gençler arasında yaygınlaşan elektronik sigara, "masum bir alternatif mi, yoksa ciddi bir sağlık tehdidi mi?" sorusunu gündeme getiriyor. Uzmanlar, e-sigaraların sigara bırakmada bir araç olduğu algısının yanlış olduğunu ve ciddi sağlık riskleri taşıdığını vurguluyor.
Son yıllarda özellikle gençler arasında giderek yaygınlaşan elektronik sigara kullanımı, "sigaraya alternatif masum bir alışkanlık mı, yoksa büyük bir sağlık tehdidi mi?" sorularını gündeme getiriyor. Sigaranın zararları konusunda bilinçlenmenin artmasıyla birlikte, e-sigaraların sigara bırakmada bir araç olduğu yönünde yanlış bir algı da oluşmuş durumda. Ancak uzmanlar, e-sigaranın sanıldığı kadar masum olmadığını, aksine ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguluyor.
ELEKTRONİK SİGARA NEDİR VE NASIL ÇALIŞIR?
Elektronik sigara, nikotin buharı üreten bir cihazdır. Geleneksel sigaralardan farklı olarak tütün yakılmaz, bunun yerine sıvı haldeki nikotin buharlaştırılarak solunur. Ancak bu cihazlar, sadece nikotin içermekle kalmayıp çeşitli kimyasal bileşenler ve tatlandırıcılarla harmanlanarak daha cazip hale getirilir.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü’ye göre, e-sigaralar özellikle gençler arasında hızla yayılan bir bağımlılık haline gelmiş durumda. Öyle ki, normalde 18 yaş altına tütün ürünleri satışı dünya genelinde yasak olmasına rağmen, e-sigaralar üzerinden bu kuralın aşılmaya çalışıldığı görülüyor. Bu durum, gençlerin nikotine daha erken yaşta maruz kalmasına ve ilerleyen dönemlerde sigara bağımlılığına daha yatkın hale gelmesine neden oluyor.
E-SİGARA VE AKCİĞER HASTALIKLARI: ÖLÜMCÜL RİSKLER TAŞIYOR
Elektronik sigaraların zararları üzerine yapılan araştırmalar her geçen gün artıyor. Özellikle ABD’de yaşanan ve “EVALI” (Elektronik Sigara ile İlişkili Akciğer Hastalığı) olarak adlandırılan vakalar, e-sigara kullanımının ölümcül olabileceğini gösterdi. Prof. Dr. Özlü, bu hastalığın elektronik sigara kullanıcılarının akciğerlerinde su toplamasıyla ortaya çıktığını belirterek, bu durumun solunum yetmezliği ve hatta ölüme yol açabileceğini ifade ediyor.
Ayrıca, e-sigaraların akciğer fonksiyonlarını ciddi şekilde bozduğu, damar kaslarını kastığı, kalp ritmini ve nabız hızını artırdığı, hatta depresyon gibi ruhsal bozukluklara neden olduğu tespit edilmiş durumda. Yapılan çalışmalarda, e-sigara kullanan bireylerin akciğer kapasitesinin düştüğü ve uzun vadede KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) gibi solunum rahatsızlıklarına yatkın hale geldiği ortaya kondu.
PASİF İÇİCİLİK ELEKTRONİK SİGARADA DA TEHLİKE SAÇIYOR
Sadece e-sigara içenlerin değil, etraftaki kişilerin de buharına maruz kalmaları halinde sağlıklarının tehdit altında olduğu artık biliniyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), her yıl 8 milyondan fazla insanın sigara nedeniyle hayatını kaybettiğini ve bunların 1,2 milyonunun pasif içici olduğunu belirtiyor. Yapılan araştırmalara göre, e-sigaradan çıkan buharın da zararlı kimyasallar içerdiği ve çevresindeki insanlara solunum yolu rahatsızlıkları başta olmak üzere çeşitli hastalıklar bulaştırabileceği kanıtlandı.
E-SİGARA GERÇEKTEN SİGARA BIRAKTIRIYOR MU?
NTV'de yer alan habere göre; sigara bırakmak isteyen bazı bireyler, e-sigaraların daha az zararlı olduğunu düşünerek bu yöntemi tercih ediyor. Ancak uzmanlar, bunun yanlış bir inanış olduğunu söylüyor. E-sigaraların sabit bir nikotin dozu olmadığı gibi, kullanılan kimyasalların da tam olarak bilinmediğini belirten Prof. Dr. Özlü, sigarayı bırakmak için kullanılan medikal ürünlerin belirli dozlarda ve doktor kontrolünde kullanıldığını, ancak e-sigaraların bir ilaç olmadığını vurguluyor.
ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, e-sigara kullanan ergenlerin, sağlığa zararlı ağır metaller olan kurşun ve uranyuma maruz kaldıkları ortaya çıktı. Kurşun, sinir sistemi üzerinde kalıcı hasara neden olabilirken, uranyum ise radyoaktif bir madde olduğu için vücutta uzun vadeli zararlara yol açabiliyor.
SİGARAYI BIRAKMANIN SAĞLIKLI YOLU
Sigara bağımlılığından kurtulmak isteyen bireylerin mutlaka uzman desteği alması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Özlü, e-sigara gibi alternatiflerin bağımlılığı pekiştirdiğini ve zarar verdiğini ifade ediyor. Bunun yerine, doktor gözetiminde nikotin replasman tedavileri veya davranışsal terapiler gibi bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor.