Faydası olduğu kadar tehlikeli! Ispanak zehirlenmelerine dikkat: Yanlış yıkamak ve saklamak nedeni olabilir

Faydası olduğu kadar tehlikeli! Ispanak zehirlenmelerine dikkat: Yanlış yıkamak ve saklamak nedeni olabilir

Ispanağın insan vücudu için olan faydaları oldukça önemlidir. Lakin yanlış yıkama ve yanlış saklama yöntemlerinden dolayı bu faydalı yiyeceği zararlı bir hale getirebiliriz. Dolayısıyla ıspanak zehirlenmeleri yaşamamak için ıspanağı nasıl yıkadığınızda ve nasıl sakladığınız da oldukça dikkat etmelisiniz. İşte konuya ilişkin detaylar…

Dengeli ve sağlıklı beslenmenin en önemli parçalarından biri olan ıspanak, dikkat edilmeyen bazı durumlardan dolayı gıda zehirlenmelerine yol açabiliyor. Yanlış saklama ve yanlış yıkama yöntemleri insan sağlığını ciddi tehlikeler karşısında bırakıyor. Bu kapsamda bazı açıklamalarda bulunan Uzman Diyetisyen Rıdvan Arslan, ıspanağın aşırı tüketiminin sonucunda oksalik asit seviyelerinin yükselmesine yol açacağını bu durumunda böbrek taşı gibi önemli problemlere neden olabileceğini açıkladı.

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Milliyet'te yer alan habere göre, doğru şekilde yıkanmayan ve uygun koşullarda saklanmayan ıspanak, bakterilerin ve patojenlerin büyümesine yol açıyor. Söz konusu bu durum insanlarda gıda zehirlenmesi riskini artırıyor. Gıda zehirlenmelerinde ise mide bulantısı, kusma, ishal, karın ağrısı, ateş, halsizlik ve yorgunluk gibi belirtiler söz konusu oluyor.

yeni-proje-24.jpg

ŞÜPHELENİYORSANIZ KESİNLİKLE BİR UZMANA GÖRÜNÜN

Ispanak ya da başka bir gıdayı tükettikten sonra yukarıda belirtilen durumlardan herhangi birini yaşadığınız takdirde hemen bir sağlık uzmanına başvurmanız öneriliyor.

yeni-proje-25.jpg

DOĞRU ŞEKİLDE YIKAMAK ÇOK ÖNEMLİ

Uzman Diyetisyen Rıdvan Arslan, ıspanak tüketiminde dikkat edilmesi gereken bazı konulara değindi. Arslan, “Ispanağı iyice yıkayın, özellikle yapraklar arasında bulunan toprak veya kir kalıntılarını temizleyin. Tüketmeden önce ıspanağı doğru şekilde saklayın. Buzdolabında, nemli bir bezle sarılmış olarak muhafaza etmek taze kalmasına yardımcı olur” dedi.

yeni-proje-26.jpg

FAZLA PİŞİRMEKTEN KAÇININ

Bunların yanı sıra ıspanağı pişirme miktarına da değinen uzman isim, “Ispanağı aşırı pişirmek, içindeki besin değerlerini azaltabilir” diyen Uzman Diyetisyen Rıdvan Arslan, “Mümkünse hafifçe pişirip çiğden tüketmek veya hafifçe haşlamak tercih edilebilir. Genel olarak, ıspanak gibi sağlıklı sebzeleri doğru şekilde saklayarak, temizleyerek ve hazırlayarak tüketmek, gıda zehirlenmesi riskini minimize etmeye yardımcı olur” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN