Gece uyku bozukluğu gündüz kalbe yük oluyor

Gece uyku bozukluğu gündüz kalbe yük oluyor

Tedavi edilmeyen uyku sorunlarının fiziksel sağlığı da tehdit ettiğini kaydeden Uzm. Dr. Firdevs Kuserli, “Kalbin iş yükü artar, kilo alımı, şeker regülasyonunda bozulma gelişir” dedi.

Uyku bozukluğu sorunları tedavi edilmezse hayati problemlere neden oluyor. En sık rastlanan uyku bozukluğu sorununun uyku apnesi olduğunu kaydeden Güven Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uzman Doktor Firdevs Kuserli, “Uyku apne sendromu, ‘uykuda nefes durması hastalığı’, ‘obstrüktif uyku apne sendromu’, en sık görülen uyku bozukluğudur. Derin uyku sırasında tüm vücut kasları gibi üst solunum yolları kaslarının da gevşemesi ile bu kasların kontrolü bozulur. Bunun sonucunda dil kökü ve aşağısında hava yolunda kapanma meydana gelir. Kapalı hava yolunu zorlayarak açmaya çalışan kişide gürültülü solunum ile birlikte horlama belirir. Bu sırada tıkanmaya bağlı olarak akciğerlere giden hava miktarı ve kandaki oksijen azalır” dedi.

Uyku esnasından yaşanan problemlerin fiziksel sağlığı da tehdit ettiğini belirten Kuserli, “Uykuda solunumun durması ve kandaki oksijen seviyesinin kritik seviyelere düşmesi, derin uykuya geçişe izin vermez. Derin uyku sırasında gevşeyen ve yenilenen sistemlerde bu süreç aksar. Gece kan basıncı yükselir ve kalbin iş yükü artar. Stres hormonunun sürekli salınımı ile kilo alımı, şeker regülasyonunda bozulma, cinsel işlev bozukluğu gelişir. Tüm bu etkiler uykuda kalp krizi ve beyin felci gibi hayatı tehdit edici ikincil sonuçlar doğurur” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN