Gerçek mi masal mı: Diş macunundaki florür sağlıksız mı?

Gerçek mi masal mı: Diş macunundaki florür sağlıksız mı?

Ağız ve diş sağlığımız için dişlerimizi fırçalamanın ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Uzmanlar da her fırsatta bunu dile getiriyorlar. Peki kullandığımız diş macunlarının içinde yer alan florür sağlık mı sağlıksız mı? Gelin hep birlikte bu sorunun cevabına bakalım...

Hemen hemen tüm kozmetik ürünlerimizde her türden çok heceli içerikten oluşan uzun bir liste var. Bunlar, ürünün işini düzgün yapmasını sağlayan kimyasal bileşenlerdir. Hepimiz diş macununun bileşenlerinden birine aşinayız: florür. Bunun nedeni, arada bir, zararlı olduğu söylendiği için bu madde hakkında büyük bir yaygara koparılmasıdır. Peki sorun ne?

Florür gerçekten senin için kötü mü?

basliksiz-9.jpg

Diş minesi

“On diş hekiminden dokuzu bu diş macununu tavsiye ediyor!” Bu, diş macunu reklamlarında sıklıkla duyduğumuz, son derece düz, beyaz dişleri olan insanlar tarafından konuşulan bir slogandır. Ama diş hekimleri ne önerir? Diş minesini güçlendiren ve çürük olasılığını azaltmaya yardımcı olan bir diş macunu. Florür, diş macunundaki mineyi güçlendiren ve böylece dişlerinizin çürüğe karşı korunmasına yardımcı olan bileşendir. Ancak florür, 2014'ten beri zehirli maddeler listesinde yer alıyor. Bu nasıl olabilir?

Sağlık riskleri

Çok fazla flor alırsanız, sağlık sorunları yaşama riskiniz vardır. Örneğin, uzun vadede beyninizi ve sinir sisteminizi etkileyebildiği, kemiklerinizi ve dişlerinizi gözenekli hale getirebildiği söylenir. Bazı ülkelerde suda flor da bulunabilir ve araştırmalar bu ülkelerde yaşayan insanların daha zayıf dişlere ve kemiklere sahip olduğunu göstermiştir. Peki dişlerinizi etkiliyorsa neden diş macununun bileşenlerinden biridir? Bunun, yuttuğunuz miktarla ilgisi var.

1200px-toothbrush-toothpaste-dental-care-571741-cropped.jpg

Florür

Çok fazla yutarsanız florür zararlıdır. Dişlerinizi fırçalarken, çok az miktarda malzeme yutarsınız, bu da kullanımı tamamen güvenli olduğu anlamına gelir. Diş hekimlerine göre diş macununun zararlı olması için günde yaklaşık bir tüp tüketmeniz gerekir. Bu yüzden her zaman diş macununuzu tükürün ve her diş fırçalamasından sonra ağzınızı çok iyi su ile çalkalayın.

Çocukların diş macunu nasıl?

Çocukların diş macunlarında genellikle hiç florür bulunmamasının nedeni, diş macununu yutma olasılıklarının daha yüksek olması ve hatta bir tedavi olarak birazını gizlice alabilmeleridir. Ayrıca, vücutları çok daha küçük olduğu için maddeye karşı daha hassastırlar. Ancak yetişkinlerin dişlerini florür içeren diş macunu ile fırçalamaları kesinlikle iyidir! Ve reklamların size söylediği kadar diş macununa ihtiyacınız yok; bir yetişkin için bezelye tanesinin bir damlası yeterlidir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN