Hastanelerde adım atacak yer yok! DSÖ’den yeni salgın alarmı: Bu hastalık tükürükle bulaşıyor

Hastanelerde adım atacak yer yok! DSÖ’den yeni salgın alarmı: Bu hastalık tükürükle bulaşıyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), tüm dünyayı etkisi altına alan ve pandemiye neden olan Kovit-19’un alt varyantı JN.1’in hızla yayıldığını söyleyerek yetkililere dikkate alın uyarısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü, Kovit-19’un alt varyantı JN.1’in dünyanın en kalabalık ülkeleri Hindistan, Çin ve ABD’de ortaya çıktığını söyleyerek uyardı. WHO yetkilileri JN.1’i, hızla yayıldığı için “dikkate alınması gereken varyant” kategorisine alarak, kamu sağlığı için riskin şuan düşük olduğunu ve mevcuttaki aşıların koruduğunu belirtti.

VAKALAR BU KIŞ ARTABİLİR!

Kovit-19 vakalarının bu kış artabileceğini belirten yetkililer, grip, solunum sinsityal virüsü (RSV) ve çocukluk çağı pnömonisi gibi solunum yolu virüslerinin Kuzey Yarımküre’de yükselişte olduğunu aktardı.

Virüsün zamanla değişime uğradığını ve farklı varyantlar ortaya çıkardığını aktaran yetkililer, Omicronun bir süredir dünyada baskın olan varyant konumunda olduğu bilgisini vererek herkese uyarı yaptı.

jn-1-varyanti-1.jpg

EN HIZLI YAYILAN VARYANT

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), bu varyantın şuan ülkede en hızlı yayılan varyant ve enfeksiyonların %15-29’unu oluşturduğu belirtti.

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı ise, JN.1’in şuan laboratuvarda analiz edilen pozitif Kovit-19 vakalarının ortalama %7’sini oluşturduğunu belirterek varyantla ilgili uyardı. Varyantın bu denli hızlı yayılmasının nedeni olarak da mutasyona uğramış olması gösteriliyor. Yetkililer tarafından yapılan değerlendirmede özellikle varyantın kış aylarında risk taşıdığı ve bu artışın yanında Kovit-19’un da artacağı bilgilerine yer verildi.

jn-1-varyanti-2.jpg

HASTALIK TÜKÜRÜKLE BULAŞIYOR

Dünya Sağlık Örgütü ise salgını ve enfeksiyonları önlemek için şu önerilerde bulunuyor:

Kapalı alanlarda maske kullanımını aksatmayın

Öksürdüğünüzde ağzınızı kapatmayı unutmayın çünkü bu hastalık tükürükle bulaşıyor.

Düzenli olarak gün içerisinde ellerinizi bol bol su ve sabunla yıkayın.

Covid belirtileriniz varsa test yaptırın. Özellikle riskli kategorideyseniz aşılarınızı yaptırın.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN