Her yemeğin içine giriyor! Evde kurusunu yapmanın lezzetini hiçbir şey tutmuyor: En doğrusu bu şekilde oluyor

Her yemeğin içine giriyor! Evde kurusunu yapmanın lezzetini hiçbir şey tutmuyor: En doğrusu bu şekilde oluyor

Her yemeğin yanında severek tüketilen besinler arasında yer alan domatesi evde hızlı ve pratik bir şekilde kurutabilirsiniz. Kurutması zor ürünler arasında yer alan domatesi bu şekilde kurutunuz. İşte domates kurutma yöntemleri…

Yemeklerde bir gün salatalarda sıklıkla kullanılan kuru domateslerim nasıl daha kolay yapıldığı merak ediliyor. Yöreden yöreye değişiklik gösteren domates kullanım şekilleri bazı yörelerde sıklıkla kuru olarak tercih ediliyor. Yaz aylarında bolca bulunan ancak kış mevsiminde sahalardan çekilen domatesleri kurutarak kullanmak isteyenler farklı yöntemlerden yararlanıyor. İşte domates kurutma yöntemleri…

DOMATES NASIL KURUTULUR?

  • Domates kurutmak için öncelikle olgun ve sağlam domatesleri seçerek işe başlayınız.
  • Domatesleri yıkayıp kuruladıktan sonra dilim dilim keserek ortadaki çekirdeklerini çıkarınız. Çekirdekli olarak da kurutabilirsiniz
  • Domatesleri tuzladıktan sonra bir tepsiye yerleştirin.
  • Fırında 4 ile 10 saate kadar güneşte ise 5 ile 7 güne kadar kurutabilirsiniz.

domates-kurutmak.jpg

HANGİ DOMATES KURUTULUR?

Kış aylarında domatesi kuru olarak tercih edecek kişiler hangi domatesten kurutmalık yapılacağını merak ediyor. İster büyük ister küçük olsun her türlü domates kurutulabilir. Ancak nemli ve yağışlı bölgelerde kurutma işlemi zor olmaktadır. Bu kapsamda her yörede farklı kurutma işlemleri tercih ediliyor.

firinda-domates-kurutmak.jpg

FIRINDA KURUTMA NASIL YAPILIR?

Yaşadığı bölge nedeniyle ya da güneşin etkisini kaybetmesi nedeniyle kurutma işlemini fırında yapmak isteyenler olgun domatesleri tercih etmelidir. Yıkanan domatesleri iyice kuruladıktan sonra dilim halinde yapıp tepsiye dizdiniz.

Fırını yaklaşık 60 ila 70 derece sıcaklıkta ısıttıktan sonra domatesleri fırına veriniz. Fırın kapağını hafif açık bir şekilde pişirmeniz nemin çıkmasını sağlamaktadır.

Bir saat boyunca fırında kuruyan domatesleri ters düz ettikten sonra kurutma işlemine 4 ile 10 saat kadar devam ediniz.

Fırında domates kuruturken dilimlerin hemen hemen aynı boyda olmasına dikkat ediniz. Bu sayede dilimler hemen hemen aynı sürede kuruyacaktır.

Kurutma işleminin sonunda domateslerin nemli kalmamasına dikkat ediniz. Önemli kalan domatesler çürüme yapabilmektedir.

guneste-domates-kurutmak.jpg

GÜNEŞ DE KURUTMA NASIL YAPILIR?

Domates dilimlerini güneşte kurutmak isteyen kişiler Biz bir bez ya da tel üzerine dilimledikleri domatesleri yerleştirmelidir. Güneşli ve rüzgarsız bir alanda bırakılan domatesler birkaç gün ya da bir hafta kadar bekletilerek kurutulmaktadır. Havanın nemi ya da güneş ışınlarının etkisine göre kurutma süresi değişiklik gösterir.

Güneşte domates kuruturken havadaki toz ve böceklerin dilimler üzerine gelmemesi için bir tülbent ya da sinek ağından yardım alınız.

Bunun yanı sıra yağmurlu havalarda kurutmalık domatesleri içeri almanız gerekiyor.

Kurutma işlemi tamamlandığında domateslerin nem içermeyen ve yapışkan olmayan kırılgan ve esnek bir yapıda olması gerekmektedir.

kuru-domates-nasil-saklanir.jpg

KURU DOMATES NASIL SAKLANIR?

Kurutulan domatesleri saklamak için hava geçirmeyen bir kap ya da cam kavanozdan yardım alınız. Bu sayede domatesler uzun süre saklanacaktır.

İsteyen kişiler üzerine zeytinyağı gezdirerek kullanım ömrünü de uzatabiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN