Herkes belirtilerinden dolayı grip sanıyor! Meğer zehirlendiğinizin habercisiymiş: Vakalar artmaya başladı…

Herkes belirtilerinden dolayı grip sanıyor! Meğer zehirlendiğinizin habercisiymiş: Vakalar artmaya başladı…

Birçok kişi bu belirtilerin grip belirtisi olduğunu düşünüyor lakin uzman ismin açıklamalarına göre bunlar zehirlenme belirtisi olabilir. Özellikle de son dönemlerde her geçen gün artan vakalar vatandaşların dikkatli olmasını gerektiriyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Gökcan Çakır, havaların soğumasıyla kapalı ortamda uzun vadede maruz kalınan nargile dumanının karbonmonoksit zehirlenmesine neden olduğunu ve grip gibi semptomlarla ortaya çıkabildiğini belirtti.

yeni-proje-23-001.jpg

KARBONONOKSİT ZEHİRLENME VAKALARINDA ARTIŞ

Çakır, karbonmonoksit zehirlenmelerinin genelde kırsal kesimlerde görüldüğünü ifade ederek, doğal gazın yaygınlaşmış olması, bacaların yeniden yapılanması gibi nedenlerden dolayı şehir merkezlerinde eskisi kadar zehirlenme vakalarının olmadığını söyledi. Çakır, "Bütün karbon içeren yakıtlar yandığında uygun şekilde uzaklaştırılmazsa karbonmonoksit gazı salgılar, bu da oksijenle rekabet halinde bir gazdır ve oksijen yerine kana bağlanıp bütün dokulara oksijen yerine karbonmonoksit taşır ve bütün dokuların zehirlenmesine sebep olur. Oksijene en çok ihtiyaç duyan beyin, kalp ve böbrek gibi organlarımız ciddi zarar görür ve ölümle de sonuçlanabilir. Hiçbir şey anlamadan uykuda ölenler var” dedi.

yeni-proje-22.jpg

NARGİLEYLE ORTAYA ÇIKAN ZEHİRLENME VAKALARI ARTTI

Uzman isim, düşük dozda uzun vadede oluşan karbonmonoksit zehirlenmelerine örnek vererek, nargile içilen ortamları işaret etti. Çakır, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Nargile kafelerin artmasıyla nargileyle olan zehirlenme vakalarını çok görmeye başladık. Kapalı alanda çok sayıda nargile içiliyor, çokça nargile mangalı yakılıyor. Kapalı alanda 4-5 saat vakit geçiren insanlar hiç farkında olmadan düşük dozu uzun vadeli almakla bu zehri vücutlarına, ciddi karbonmonoksit belirtileri göstererek acile başvuruyor. Nargile kafelerde baş ağrısıyla günü geçiren birçok insan aslında karbonmonoksit zehirlenmesi geçiriyor olabileceklerinin farkında olmalı, bunlar da uzun vadede önemli yan etkiler göstereceği için nargile kafeler ve kışın kapalı ortamda içilen nargileler konusunda herkesi uyarmak istiyorum."

yeni-proje-24-001.jpg

Öte yandan her yıl kesinlikle böyle vakalarla karşılaştıklarını belirten Çakır, nargileli ortamların tehlikesine dikkati çekti.

Bunların yanı sıra doğalgaz bacalarının düzenli ve sık aralıklarla temizlenmesi gerektiğini, doğal gaz tesisatının plana uygun kurulması gerektiğini ve mazgallara ciddi önem verilmesi gerektiğini söyleyen Çakır, "Nargile kafeler, havasız ortamlar, sigara içiciliği karbonmonoksit açısından kronik bir maruziyettir. Bunlara dikkat etmeliyiz. Ülkemizde yaygın olmamakla araç içinde uzun süre kalma vakası gördük, genç çift arabanın içinde uzun süre kalıp kalorifer sistemini açtıklarından karbonomoksitten zehirlenmişti. Arabada çok kaldığımız zaman kalorifer sistemini çalıştırmamalıyız" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN