İki dakikadan fazla fırçalama dişlere zarar

İki dakikadan fazla fırçalama dişlere zarar

Diş fırçalamada iki dakikadan fazlasının dişlere zarar verdiği uyarısında bulunan Uzman Diş Hekimi Akif Koçak “Yapılan en büyük hatalardan biri; fırçalama süresini uzatıp daha temiz ve beyaz dişler beklemek. İdeal fırçalama süresi iki dakikadır. Uzun fırçalamada mine dokusu aşınabilir. Aşınmayla bakteriler daha kolay tutunanacağı için dişlerin çürümesine neden olur. Uzun fırçalama dişlerin sararmasına, diş eti kanamalarına ve çekilmesine neden olur” dedi.

MERVE ŞİŞMAN

Diş sağlığı ve dişleri doğru fırçalama süresi hakkında KARAR okurlarına bilgi veren Uzman Diş Hekimi Akif Koçak, “Dişlerimizi fırçalarken alt üst çeneyi ortadan ikiye bölersek her yarım çene için 30 saniye süre yeterlidir. Uzun süre fırçalama sonucunda mine dokusu aşınabilir, bu da zamanla dentin kanallarının açılmasına sebep olur ve hassasiyet ortaya çıkar” uyarısında bulundu.

Koçak, uzun fırçalamanın yol açacağı zararlar hakkında “Aşınma sonucunda bakteriler daha kolay tutunanacağı için dişlerin çürümesine neden olur. Dentin dokusu mineye göre daha sarı yapıdadır, yani uzun süre fırçalama dişlerin beyazlamasına değil aksine sararmasına neden olur. Diş eti kanamalarına ve diş eti çekilmesine neden olur” diye konuştu.

24kr10doktor.png

Diş Hekimi Akif Koçak

Yapılan yanlışlardan birinin de fırçanın üstünü macunla doldurmak olduğunu vurgulayan Koçak, “Sağlıklı bir fırçalama için nohut büyüklüğünde macun yeterli, tabi bu yetişkinler için geçerli” dedi.
Koçak, diş macunundan önce fırçayı suyla ıslatma yöntemine dair de şunları kaydetti:

“Bu da yapılan yanlışlardan birirdir, macun kuru fırçaya uygulanır ve bu şekilde fırçalama yapılırsa daha iyi mekanik temizlik elde edilir.”

Fırça seçimine dair bilgi de veren Koçak, “Normal sağlıklı bir birey orta sertlikte fırça kullanmalı, sert fırçalar aşınmaya sebep olur aynı uzun süre fırçalamadaki etkileri ortaya çıkarır, yumuşak fırça ise yeterli mekanik temizlemeyi sağlamaz. Günde iki kere düzenli bir şekilde dişler fırçalandığında normal bir fırçanın ömrü 3 aydır, zamanla kıllar deforme olur yeterli temizliği yapmaz ve zarar vermeye başlar. Yani 3 ayda bir fırçaları yenilemek gerekir” bilgilerini verdi.

DİŞ İPİ VE DİL FIRÇASI DA ELZEM

Koçak, diş ipi kullanımı hakkında da “Aslında fırçalamak ne kadar gerekliyse diş ipi kullanımı da o kadar gereklidir. Fırça bazen ara yüzleri temizlemede yetersiz kalabiliyor. Bunun için diş ipi kullanımı sağlıklı diş ve dişeti için gereklidir” şeklinde konuştu. Ağız bakımında unutulan konulardan birinin de dil fırçalamak olduğunu belirten Koçak, şunları söyledi: “Dil üzerinde papillalar bulunur. Yemek sonrası gözle görünmeyen artıklar bu papillalar arasına girer ve ağız kokusuna sebep olur. Bunun için fırçanın arkasıyla veya dil fırçalama aparatlarıyla bu temizlik sağlanabilir ve her fırçalamada yapılmalıdır. Kötü ağız kokusunu da önlemiş olursunuz.” Koçak, son olarak diş sağlığı için düzenli fırçalama ve 6 ayda bir diş hekimi kontrollerinin ihmal edilmemesi gerektiğini kaydetti.

DİŞ ETİ KIRMIZI OLANLAR DİKKAT!

Diş eti kanamalarının nedenlerine de değinen Koçak, şu bilgileri aktardı:

“Öncelikle sağlıklı diş eti pempe renkte ve sıkı formadadır. Portakal kabuğuna benzer görüntüye sahiptir. Diş eti rahatsızlığı ilk olarak diş fırçalama sırasında kanamayla kendini gösterir. Yanlış fırçalama tekniği, plak ve diş taşı birikmesi sonrası diş eti hastalığının ortaya çıkması, hamilelik sürecinde olduğu gibi hormonal değişiklikler, travma, vitamin eksikliği, stres gibi nedenler diş eti kanamasına sebep olabilir ama toplumdaki en büyük nedeni yetersiz ağız hijyeni sonrası oluşan diş eti hastalıkları ve yanlış fırçalama tekniğidir. Yetersiz ağız hijyeninde meydana gelen plak ve diş taşları mikroorganizmaların tutunmasına neden olur bu da önce gingivitise sonra da daha ciddi durum olan periododontitise neden olur. Gingivitiste diş eti daha kırmızı renkte ve hassas durumdadır. Periodontitis daha ciddi tablodur,diş eti çekilmeleri, kanama, diş çevresinde kemik kaybı ve bunlar sonucunda da diş kayıpları görülebilir. Bu nedenle diş eti kanamasını hafife almamak gerekir, çünkü kanama diş eti hastalığının ilk belirtisidir.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN