Klasik müzik beynin de gıdası

Klasik müzik beynin de gıdası

Klasik müzik sevenlerin, bunama ve parkinson riskinin daha az olduğu belirlendi.

PeerJ dergisinde yayınlanan bir araştırma, müziğin tedavi etme özelliğini bir kez daha ortaya koydu. Araştırmaya göre, klasik müzik dinlemek, beyinde hafıza ve öğrenmeyle bağlantılı bir genin faaliyetlerini artırıyor,sinir sistemi hastalıklarına yol açan bir genin etkisini de azaltıyor.

Mozart senfonileri ile araştırıldı

Bilim adamları, klasik müziği daha önce de dinlemiş olan ve bu müzik türüne ilgi duymayan iki ayrı katılımcı grubuna, Avusturyalı besteci Wolfgang Amadeus Mozart'ın 20 dakikalık 3 numaralı Sol Majör Keman Konçertosu'nu dinletti. Katılımcıların kan örnekleri eseri dinlemeden önce ve dinledikten sonra incelendi.

Gözle görülür artış

Eseri dinledikten sonra klasik müzik sevenlerde, öğrenme ve hafıza becerilerini artıran dopamin hormonunu salgılayan genlerin faaliyetleri arttı. Bilim adamları, bu durumun bunama ve hatta Alzheimer hastalığı riskini azalttığını belirtti. Ayırca klasik müzik sevenlerde Parkinson riskini artıran bir genin beyindeki faaliyetinin azaldığı görüldü.

Helsinki Üniversitesi'nden Dr. Irma Jarvela, olumlu etkilerin yalnızca klasik müziğe aşina olanlarda tespit edildiğine dikkati çekerek sonuçların müzikle tedavi konusundaki mekanizmaların daha iyi anlaşılmasını sağlayabileceğini vurguladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN