Kovid karantinası hafızayı karıştırdı

Kovid karantinası hafızayı karıştırdı

İskoçya’da yapılan bir araştırma, Kovid pandemisini atlatan kişilerin hafızalarının bir dönem hapis yatan insanlarınkiyle aynı oranda etkilendiğini, önemli olayları tarihleriyle eşleştiremediklerini ortaya koydu.

İskoçya’da yapılan bir araştırma, Kovid pandemisini atlatan kişilerin hafızalarının, hayatlarının bir döneminde hapis yatan insanlarınkiyle aynı şekilde etkilendiğini ortaya koydu. Araştırmaya katılanlar, önemli olayları tarihleriyle eşleştirirken pandemi dönemi gelişmelerinin yıllarını hatırlamakta oldukça zorlandı. Sonuçları PLOS One dergisinde yayımlanan araştırmaya göre pandemi süreci, karantinada insanların zamanın nasıl geçtiğini anlamamasına neden oldu.

Araştırmacılar insanların 2021’deki olayları hatırlamaya çalışırken ise hata yaptığını buldu. Bu bulguların, hapis yatmış kişilerin yaşadığı hafıza kayıplarıyla hemen hemen aynı olduğu belirtildi. Çalışmanın ortak yazarı Arash Sahraie, “Geçmişte yaşanan olayların ne zaman gerçekleştiğini hatırlamak, zaman geçtikçe daha da zorlaşıyor. Ayrıca, insanların eylemleri ve duyguları, zamanın geçişine bağlı olarak algılarını etkileyebilir” dedi. Daha önceki çalışmalar, Kovid’in beyin küçülmesi, hafıza kaybı ve ‘yüz körlüğü’ ile ilişkilendiriyordu.

İskoç araştırmacılara göre, olayların bir zaman çizelgesini doğru bir şekilde hatırlayamamak; depresyon, kaygı, yoğun stresli fiziksel ve zihinsel taleplerle ilişkili. Çalışmada, 227 kişinin kendilerine verilen olayları 2016 ila 2022 yılları arasında eşleştirmeleri istendi. Katılımcıların, Prens Harry ve eşi Meghan Markle’ın sansasyonel Oprah röportajı, George Floyd’un ölümü gibi birçok önemli gelişmeyi yaşandıkları tarihlerle eşleştirmekte zorlandığı görüldü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN