Kovid sonrası ‘yer sallantısı’na dikkat

Kovid sonrası ‘yer sallantısı’na dikkat

Kovid geçirenlerde yer sallanıyormuş hissiyle gelen ‘ataksi’ye sık rastlanmaya başlandığını söyleyen Prof. Dr. M. Emin Akkoyunlu “Kovid’in nörolojik tutulumuna işaret ediyor, nörolojiye gitmekte fayda var. Kovid, uzamış etkileriyle hayatı olumsuz etkiliyor. Hastalanarak değil aşılanarak bağışıklık kazanılmalı” dedi.

EDA SANĞU

Kovid sonrası görülen semptomlarda son zamanlarda ‘ataksi’nin ilk sırada yer aldığını söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. M. Emin Akkoyunlu, “Özellikle santral sistem tutumu ile meydana gelen bir durum. Bazen Kovid geçiren kişiler yer sarsılıyormuş, birdenbire düşüyormuş gibi ani bir denge bozulması hisseder. Mesela oturuyorsunuz birden düşüyormuşsunuz gibi oluyor veya bazen deprem oluyormuş gibi hissediyorsunuz. Bunun gibi anlık gelen, bir iki saniye kadar süren bir durum” dedi.

Bu belirtilerin, Kovid’in bir şekilde santral sistemini, beyni tuttuğunu gösterdiğine işaret olduğunu belirten Prof. Dr. Akkoyunlu, şu ifadeleri kullandı: “Azımsanmayacak düzeyde sık gördüğümüz bir durum oldu artık. Birçok Kovid geçirmiş hastada bunu görüyoruz. Fakat bu, kalıcı ve ilerleyici bir hasara yol açıyor mu? Henüz bu konuda bir bulgu söz konusu değil. O nedenle çok tedirgin de değiliz. Ama böyle bir semptom ve tutulum da var, bunu bilmek gerekiyor.

Kovid’de ağır geçirenlerde farklı uzun süreli devam eden etkiler, hafif geçirenlerde farklı uzun süreli devam eden etkiler, bir de Kovid geçirenlerin tümünde farklı etkiler var. Ataksi, unutkanlık hemen hemen tüm hastalara gördüğümüz bir durum.” “Aslında biz hastalığı tecrübe ederek değil, aşılanarak bağışıklık kazanmayı öneriyoruz. Çünkü bu yan etkiler maalesef hastaların hayatını ciddi bir şekilde kısıtlıyor” görüşünü aktaran Akkoyunlu, Kovid geçirenlere bu tip semptomlarda mutlaka nöroloji muayenesine gitmelerini tavsiye etti.

Uzmanlar ‘ataksi’ rahatsızlığını yürüme ya da bir şeyler kaldırma gibi istemli şekilde yapılan hareketler sırasında ortaya çıkan, kasın kontrol yahut koordine eksikliği olarak tanımlıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN