Kovit-19'un yeni varyantı 'Pirola'da tehlike artıyor! Uzman isim uyardı: 2-3 ay içinde eski günlere dönüş...

Kovit-19'un yeni varyantı 'Pirola'da tehlike artıyor! Uzman isim uyardı: 2-3 ay içinde eski günlere dönüş...

Kovit-19 mutasyon geçirerek varlığını hissettirmeye devam ederken, şimdi de yeni varyant türü pirola ortaya çıktı. Bu yeni türe karşı Cumhuriyet TV'ye açıklamalarda bulunan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, korkulan sürecin 2-3 ay içinde başlayabileceği bilgisini verdi...

Koronavirüsün yeni tehlikesi olarak ortaya çıkan pirola varyantı, yeni salgın döneminin başlayabileceği iddialarını da gündeme getirdi. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, varyantın görüldüğü ülkeler ile insan vücudundaki etkilerini ve bu varyanttan korunmanın yollarını anlattı.

"VAKALAR ARTTI, HASTANE YATIŞLARI ÇOĞALDI"

Pirola varyantının ortaya çıkış serüvenine değinen Şenol, süreçle ilgili şunları söyledi:

“Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bu varyant için henüz bu ismi kabul etmedi ancak çok dikkatimizi çekiyor. 2021’in sonunda Omicron dönemine girdik. Omicron bütün sahayı kapladı ve onun çocuklarından ilerliyoruz. Ağustos başından beri konuştuğumuz Eris varyantı, onun çocuklarından biri. Bize komşu balkan ülkelerde, İtalya, İngiltere ve ABD’de 2 hafta önce eris ile ilgili vakaların arttığını, hastane yatışlarının çoğaldığını gördük. Bu esnada Pirola adını verdiğimiz varyant dikkatimizi çekmeye başladı. Çünkü Japonya, Danimarka, İngiltere gibi ülkelerde sahada vaka tespitleri başladı. Bu varyant Omicron’a da uzaklaşıyor ve bu bizi tedirgin ediyor. Çünkü bağışıklıktan tümüyle kaçarsa aşılama, testleme gibi elimizde doğru bir şekilde açtığımız kartları bize yeniden dağıttırır.”

h-12-1.jpg

2-3 AYLIK BİR SÜRE

Pirola varyantının ilerleyişi ile ilgili de uyarıda bulunan Şenol, “Salgını başlatan tür, yerine gelen yeni türlerle birlikte kayboldu algısı var ama biz şu an yaban hayatı taramaları yapan ekiplerden doğada o türevin çeşitliliğini arttırdığını görüyoruz. Mesela Kuzey Amerika’da geyiklerde yaygınca bulunmaya başladı. Bu da, Pirola gibi bir türe kombo yapabileceği anlamına geliyor. Yani bütün genetik yapısında yepyeni bir şey ortaya çıkarabilir. Pirola, 2-3 ay içinde bireyin kendini koruması ve bizim önereceğimiz önlemleri alması gereken bir virüs haline gelebilir” dedi.

h-12-2.jpg

BELİRTİLER AYNI

Pirola varyantı ile Eris varyantının aynı belirtileri taşıdığını da söyleyen Şenol şu açıklamalarda bulundu:

“Şu anda 9-10 ülkede yerel vakalar var ve bu bize gelişeceğini gösteriyor. Bunun tanımlanabilen belirtileri Eris’in ya da Omicron’un belirtilerinden şimdilik farklı değil. Ama geniş bir vaka serisine ulaşınca daha iyi tanımlanabilir”

Korunma yöntemlerine dikkat çekerek önerilerde bulunmayı da ihmal etmeyen Şenol, “Şu anda yok ama güçlendirilmiş aşı hem Eris’e hem de Pirona’ya karşı koruyacak. Farklı bir protein üzerinden tanımlanabilen, güncellenmiş varyant aşısı eylül ekim itibariyle artık dünayada uygulanacak ancak Türkiye bu aşıyı getirmedi. Birey kendini maskeyle koruyabilir, hasta olan kişinin evde kalması çok önemli. Bizim çok kuvvetli bir önerimizi var: belediyelerin atık su taramaları yapmalarını istiyoruz. Atık su taramaları bölgesel dağılım konusunda, okulların atık suya yakınlığı ve okul tedbirler konusunda çok önemli yol gösterici” diyerek sözlerini noktaladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN