Kuş gribi kıtaları aştı

Kuş gribi kıtaları aştı

Uzmanlar, kuş gribinin dünyanın yeni köşelerine ulaştığını ve virüsü kümes hayvanlarına bulaştıran bazı yabani kuşlarda ilk kez endemik hale geldiğini söylüyor. Göçmen kuşlar tarafından yayıldığı belirtilen hastalık, ilk kez Ekvador, Peru ve Bolivya gibi Güney Amerika ülkelerine ulaştı.

ABD ve İngiltere’den Fransa ve Japonya’ya kadar birçok ülke geçen yıl kuş gribi salgınlarında rekor düzeyde kümes hayvanı kaybı yaşadı. VOA News’in haberine göre, uzmanların, göçmen kuşlar tarafından yayıldığını söylediği hastalık, ilk kez Ekvador, Peru ve Bolivya gibi Güney Amerika ülkelerine ulaştı. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü son olarak, Guatemala’nın ülkenin doğusundaki yabani kuşlarda yüksek derecede patojenik H5N1 kuş gribi salgını görüldüğünü açıkladı. Ölümcül virüs 11 yabani kahverengi pelikanda tespit edildi.

Uzmanlar, yaygın olarak kuş gribi olarak adlandırılan Avian influenza’nın dünyanın yeni köşelerine ulaştığını ve virüsü kümes hayvanlarına bulaştıran bazı yabani kuşlarda ilk kez endemik hale geldiğini söylüyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, insanlar için riskin düşük olduğunu söyledi. Önlem olarak, ölü ya da hasta yabani hayvanlara dokunmamak tavsiye ediliyor. DSÖ’ye göre, 2003 başından 25 Kasım 2022’ye kadar 21 ülkeden, dünya çapında dolaşan virüs türü olan H5N1 kuş gribi ile 868 kişide enfeksiyon rapor edildi.

Bu vakaların 457’si, yani yaklaşık yüzde 53’ü ölümle sonuçlandı. DSÖ geçen ay, Latin Amerika ve Karayipler’de bilinen ilk kuş gribi H5 virüsü vakasını, Ekvador’un kırsal kesiminde dokuz yaşında bir kız çocuğunda görülen enfeksiyonla bildirdi. Örgüt, insanlarda görülen hastalığın, genellikle enfekte canlı veya ölü kümes hayvanlarına veya mikroplu ortamlara doğrudan veya dolaylı olarak maruz kalmanın bir sonucu olduğunu söyledi. Paris merkezli Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün sağladığı verilere göre, 2021 Ekim ayından bu yana en az 60 ülke kuş gribi salgınlarına yanıt olarak kümes hayvanlarını öldürdü.

Hükümetler arası grup, etkilenen ülkeler arasında Hindistan, Tayvan, Nepal, Peru, Çek Cumhuriyeti, Romanya ve Nijer’in bulunduğunu söyledi. Yetkililer, ayılar, foklar, tilkiler ve kokarcalar gibi memelilerin H5N1 kuş gribine yakalandığını belirtiyor. Son olarak Şili’de 250 kilogram ağırlığındaki bir deniz aslanı solunum problemleri ile kuzeydeki bir sahilde karaya vurmuş olarak bulundu. Deniz memelisinde ülkenin ilk yüksek patojenik kuş gribi (HPAI) vakası tespit edildi. ABD ve Peru’da da deniz aslanlarında vakalar görüldü. ABD Tarım Bakanlığı’nın eski baş veterinerlerinden John Clifford, Asya’daki ördeklerin zaman içinde uyum sağlayarak virüsü ölmeden taşıyabildiklerini belirtiyor. Clifford, virüsün daha sonra üreme alanlarına ve dünyanın dört bir yanındaki göç yollarına girdiğini söylüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN