Meme kanseri riskini azaltan besinler

Meme kanseri riskini azaltan besinler

Özellikle kadınlarda görülse de erkeklerin de yakalanabildiği meme kanseri riskini sağlıklı beslenerek yüzde 30-40 oranında düşürmek mümkün. Meme kanserinden korunmanın yolları içerisinde; az şeker tüketmek, daha çok sebze, meyve ve tam tahıllı besinler yemek, kırmızı etin, işlenmiş et ürünlerinin daha az yenmesine dikkat edilmesi gerekiyor. İşte, meme kanserinden koruyan besinler ve yiyecekler...

Meme kanserinden korunmanın yolları ve beslenme önerileri, hastalığa yakalanmadan önce dikkat edilmesi gerekiyor. Dengeli ve doğru beslenme, sağlıklı bir yaşamın temelidir. Kanser söz konusu olduğunda yemek tüketimi alışkanlıklarının daha çok önem arz ettiği biliniyor. Yapılan araştırmalar, diğer besinlere göre bazı gıdaların belirli hastalıklarla savaşmaya daha fazla korunmaya yardımcı olabileceğini belirledi.

health-foods-min.jpeg

MEME KANSERİ RİSKİNİ AZALTAN BESİNLER NELER?

CEVİZ

Ceviz, kanserli hücrelerin hayatta kalmalarını sağlayan enzimlerin aktivasyonunu engelleyen 'gama tokoferol' adında bir bileşen içeriyor. Meme kanserinden korunmak için her gün mutlaka 2-3 tam ceviz tüketmeye çalışın.

DOMATES

Ulusal Kanser Enstitüsü'nün yayınladığı bir çalışmada, domateste bulunan likopenin, özellikle meme kanserinin önlenmesi ve tedavisinde etkili olduğu bildirilmiş.

BALIK

Uluslararası çalışmaların geniş çaplı bir analizi yapıldığında, yeterli omega 3 yağ asidi tüketen kadınların yüzde 14 oranında daha az meme kanseri riski taşıdığı bulunmuş. Meme kanserine karşı haftada 2 gün balık tüketmeyi ihmal etmeyin.

YEŞİL ÇAY

Yeşil çay, sağlık açısından pek çok yararı bulunan polifenoller bakımından oldukça zengin. İçerdiği bu antioksidan bileşenler sayesinde hücreleri oksidatif hasara karşı koruyarak kanserli hücre oluşumunu dolaylı olarak azaltıyor.

ZERDEÇAL

Zerdeçal baharatı tüketirken etkinliğinin artması için karabiber ve zeytinyağıyla karıştırarak salata sosu veya kahvaltılık sos olarak tüketebilirsiniz. Fakat günde 1 tatlı kaşığından fazlasını tüketmek tansiyon ve mide rahatsızlıklarına yol açabilir.

fasulye.jpg

KURU FASÜLYE

Nutrition and Cancer Dergisi’nde yayınlanan bir çalışma, baklagillerin proteaz inhibitörleri olarak adlandırılan ve anti-kanser olan ajanlar sayesinde meme kanserini önleyebileceği gösterilmiş. Meme kanserine karşı haftada en az 2 gün kurubaklagil tüketimine özen gösterin.

KETEN TOHUMU

Yapılan çalışmalar, meme kanserini önleme ve tümör büyümesini azaltmada keten tohumunun etkili olduğunu gösteriyor. Günde 1 çay kaşığı keten tohumunu yulafa veya yoğurda ekleyerek ya da salatalarınıza ekleyerek tüketebilirsiniz. Ancak bazı meme kanseri türlerinde tüketilmesi önerilmez.

ISPANAK

Ispanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, lutein, zeaksantin gibi antioksidanlardan oldukça zenginler. Bu antioksidanlardan zengin bir beslenme düzenine sahip olanlarda meme kanseri görülme sıklığı yüzde 16 oranında daha düşük.

ZEYTİNYAĞI

Yapılan bir çalışmada, zeytinyağında bulunan antiinflamatuar özellikteki fenolik bileşenler ve oleik asitin kanserli hücrelerin büyümesini bastırdığı belirtilmiş. Buna bağlı olarak da, beslenmelerini sızma zeytinyağıyla destekleyen kadınlarda meme kanseri görülme riskinin yüzde 68 daha düşük olduğu belirlenmiş.

YABAN MERSİNİ

Yaban mersini, böğürtlen, çilek ve ahududu gibi meyveler, antikanser özellikleri olan polifenolden yüksek miktarda içeriyorlar. Ayrıca, C vitamini gibi antioksidanlarda da yüksektir. Berry cinsi meyvelerin meme kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar da var.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN