Modern tıbbın yeni gözdesi: Her evde var ama değerini bilen yok...

Modern tıbbın yeni gözdesi: Her evde var ama değerini bilen yok...

Pek çok yemekte, özellikle de Akdeniz ve Güneybatı Asya'nın doğal bölgelerinden gelen yiyeceklerde kimyon kullanılan kimyon artık modern tıpta da kullanılmaya başlandı. İşte geleneksel tıbbın gözdesi kimyonun yeni faydaları...

Kimyon, yemeklere tat katan bir baharattır. Pek çok yemekte, özellikle de Akdeniz yemeklerinde kimyon kullanılır. Dahası, kimyon geleneksel tıpta uzun süredir kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalarda geleneksel yararları bilinen kimyonun sindirimi teşvik ettiği ve gıda kaynaklı enfeksiyonları azalttığı doğrulanmıştır. Araştırmalar ayrıca kimyonun kilo kaybını teşvik etmek ve kan şekeri kontrolünü ve kolesterolü iyileştirmek gibi bazı yeni faydalarını da ortaya çıkardı.

KİMYONUN SİNDİRİM ÜZERİNDEKİ FAYDALARI

Kimyonun en yaygın geleneksel kullanımı hazımsızlık içindir. Aslında, modern araştırmalar kimyonun normal sindirimi hızlandırmaya yardımcı olabileceğini doğrulamıştır.

Örneğin, potansiyel olarak sindirimi hızlandıran sindirim enzimlerinin aktivitesini artırabilir.

Kimyon ayrıca karaciğer enzimlarinin arttırarak yağları ve bazı besinleri sindirmek için bağırsaklarınıza yardımcı olur.

Bir çalışmada, hassas bağırsak sendromu (IBS) olan 57 hasta, iki hafta boyunca konsantre kimyon aldıktan sonra semptomlarda iyileşme yaşandı.

kimyon-fayda.jpg

KİMYON TAM ANLAMI İLE DEMİR DEPOSUDUR

Kimyon tohumları doğal olarak demir açısından zengindir. Bir çay kaşığı öğütülmüş kimyon 1,4 mg demir içerir bu da yetişkinlerin demir ihtiyacının yüzde 17,5'ine tekabül ediyor.
Demir eksikliği, dünya nüfusunun yüzde 20'sini ve en zengin ülkelerde 1000 kişiden 10'unu etkileyen en yaygın besin eksikliklerinden biridir.

Özellikle çocuklar büyümeyi desteklemek için demire ihtiyaç duyarlar ve genç kadınlar menstrüasyon sırasında kaybedilen kanın yerini almak için demire ihtiyaç duyarlar.

Çok az gıda kimyon kadar yoğun demir içerir. Bu, baharat küçük miktarlarda kullanıldığında bile iyi bir demir kaynağıdır.

ŞEKER HASTALARININ YENİ UMUDU KİMYON

Kimyonun bazı bileşenleri, diyabet tedavisine yardımcı olma konusunda umut vaat ediyor.

Bir klinik çalışma, konsantre bir kimyon takviyesinin, aşırı kilolu bireylerde diyabetin erken göstergelerini iyileştirdiğini ortaya çıkardı.

Kimyon ayrıca diyabetin bazı uzun vadeli etkilerini gideren bileşenler içerir.

Uzmanlar bu çalışmalarda konsantre kimyon takviyelerinin etkilerini test ederken, rutin olarak kimyonun baharat olarak kullanılması diyabette kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olabileceğini belirtiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN