Her mutfakta olmazsa olmaz kesme tahtasınındaki gizli tehlike! Mutfağın gizli düşmanı! Tahta, plastik, cam... Kesme tahtaları tarih olacak! Ünlü gıda mühendisi açıkladı...
Hemen her evin mutfağında bulunan ve sıkça kullandığımız kesme tahtaları ne kadar sağlıklı? Gıda Mühendisi Erdem Öner, yaptığı çarpıcı açıklamalarla bu masum görünen mutfak gereçlerinin ardındaki gizli tehlikelere dikkat çekti. Öner'e göre, yıllardır yemeklerimizi hazırlarken farkında olmadan bakteri, mikroplastik ve hatta tehlikeli kimyasalları da soframıza taşıyor olabiliriz! "Hangisi sağlıklı sanıyorsunuz? Hepsi her evde var. Ama gerçekler çok başka," diyerek uyardı.
PLASTİK KESME TAHTASI: TAM BİR MİKROP YUVASI VE MİKROPLASTİK KAYNAĞI!
Erdem Öner, en yaygın kullanılanlardan biri olan plastik kesme tahtalarının aslında tam bir "mikrop yuvası" olduğunu belirtiyor. Öner, "Her bıçak darbesiyle çiziliyor, o çiziklere bakteriler yerleşiyor. Ve evet, her darbe biraz da plastik bırakıyor. Yani mikroplastik ve maalesef gıdanıza karışıyor," diyerek tehlikeye işaret etti.
AHŞAP VE BAMBU: DOĞAL AMA MASUM MU? GİZLİ TEHLİKELER!
Peki ya doğal olduğu için güvendiğimiz ahşap tahtalar? Gıda Mühendisi Öner, "Doğal diye güveniyorsunuz ama ahşap gözeneklidir. Etin suyu, sebzenin bakterisi içine girer. Salmonella, E.coli orada yaşamaya bayılır!" uyarısında bulundu. Şık görünümüyle tercih edilen bambu kesme tahtaları için ise Öner, "Çok sert, bıçağınızı mahvediyor. Üstelik bazı ucuz bambular formaldehitli tutkal ile presleniyor. Doğal diye aldığınız şeyin içinde kimyasal olabilir!" diyerek, görünüşe aldanmamak gerektiğini vurguladı.
CAM KESME TAHTASI: HİJYENİK AMA KIRILGAN VE BIÇAK DÜŞMANI!
Camın hijyenik bir seçenek olup olmadığı sorusuna Öner, "Evet ama bıçaklar için işkence! Keskinlik tam anlamıyla kaybolur ve çok kolay kırılabiliyor," yanıtını verdi.
UZMANLARIN GÖZDESİ VE TEK GÜVENLİ SEÇENEK: PASLANMAZ ÇELİK!
Gıda Mühendisi Erdem Öner, en güvenli seçeneğin paslanmaz çelik olduğunu belirterek, "İşte burada işler değişir. Gözeneksiz yüzey, bakteri tutunamaz, kolay temizlenir, hijyeniktir," dedi. Hatta Amerika Hastalık Kontrol Merkezi'nin (CDC) de paslanmaz çeliği "en güvenli yüzeylerden biri" olarak tanımladığını ekledi. Ancak küçük bir uyarısı var: "Asitli gıdalarla saatlerce temas ederse, metal iyon salabilir. Yani limonu doğrayın, işi bitirin ve hemen temizleyin. Bu kadar."
"SADECE YEMEK DOĞRAMIYORSUNUZ!"
Erdem Öner, sözlerini çarpıcı bir finalle noktaladı: "Yıllardır sadece yemek doğramıyorsunuz! Bakteri, mikroplastik ve belki de formaldehit doğrayıp mideye indiriyorsunuz. Evinizi mikrop yuvasına çevirmeden önce tekrar bir düşünün..."
Bu uyarılar ışığında, mutfaklarımızdaki kesme tahtası seçimlerimizi yeniden gözden geçirmek ve sağlığımız için en doğru kararı vermek büyük önem taşıyor gibi görünüyor.