Ramazanda yetersiz su diş sorunlarını artırıyor

Ramazanda yetersiz su diş sorunlarını artırıyor

Ramazanda su tüketiminin azalmasının diş sorunlarını artırabileceğini belirten Dt. Eylül Mercan Arslan, “Tükürüğümüz ağız içerisinde yıkama yaparak antibakteriyel bir savunma sağlar. Ramazan ayında su tüketiminin azalmasına bağlı olarak tükürüğümüzün bu görevini yerine getirmesinde düşüş görünür. Bu durum diş çürükleri, diş eti problemleri ve ağız kokusu sorunları ortaya çıkarabilir” dedi.

Ramazan ayında su tüketiminin azalmasının diş sorunlarının artırdığı uyarısında bulunan İstinye Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama Merkezi İSÜ Dent’ten Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Eylül Mercan “Tükürüğümüz ağız içerisinde yıkama yaparak antibakteriyel bir savunma sağlar. Ramazan ayında su tüketiminin azalmasına bağlı olarak tükürüğümüzün bu görevini yerine getirmesinde düşüş görünür. Bu durum diş çürükleri, diş eti problemleri ve ağız kokusu gibi istenmeyen sorunlar ortaya çıkarabilir. Ayrıca Ramazan ayında tatlı, kahve ve çay tüketimimizdeki artış, bu problemlerin yaşanmasını tetikleyebilir” dedi.

Dt. Arslan, Ramazan ayında diş sağlığı problemlerini nasıl önleyebileceğimizle ilgili şu bilgileri paylaştı:

“İftar ve sahur arasında su tüketimimizi olabildiğince artırmamız çok önemlidir. Çay ve kahve ise vücuttan su atılımını arttırır. Bu yüzden bu içeceklerin tüketimi olabildiğince azaltılmalı. İftar ve sahurdan sonra dişlerimizi fırçalamalı, dişlerin ara yüzeylerinde biriken gıda artıkları hem çürüğe hem de ağız kokusuna sebep olacağı için mutlaka diş ipi kullanarak uzaklaştırılmalı, ağız kuruluğuna sebep olmaması adına alkolsüz bir ağız gargarası kullanılmalı. Ağız kokusunun oluşmasında dilde biriken bakterilerin payı da fazla olduğu için mutlaka dilimizi de fırçalamalıyız.”

İFTAR SONRASINDA ŞEKERSİZ SAKIZ ÇİĞNEYİN

İftarın ardından sakız çiğnenebileceğini dile getiren Dt. Arslan, “Oruçlu olduğumuz zaman dilimi içerisinde çiğneme fonksiyonlarının az olması, ağızdaki tükürük salgısının azalmasına neden olmaktadır. İftar ve sahur arasında şekersiz sakız çiğnemek, vücudumuzun daha fazla tükürük salgılamasına yardımcı olacağı için hem çürük oluşumuna karşı hem de ağız kokusuna karşı savaşır” diye konuştu. Arslan, diş etinde kanama sorunu yaşayanların ise mutlaka hekime görünmesi gerektiğini vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN