Sağlık-Sen: Şubat ayında 43 sağlık çalışanı şiddete uğradı

Sağlık-Sen: Şubat ayında 43 sağlık çalışanı şiddete uğradı

Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, sağlık çalışanlarının maruz kaldığı şiddete ilişkin şubat ayı raporu hakkında açıklamalarda bulundu. Ay boyunca toplam 43 sağlık çalışanının şiddet gördüğünü belirten Durmuş, "12 hemşire, 11 doktor, 4 güvenlik görevlisi, 3 acil sağlık hizmetleri çalışanı, 13 de diğer branşlardan sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı." dedi.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, şubat ayına ilişkin Sağlıkta Şiddet Raporu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Rapora göre; şubat ayında 21 şiddet olayı yaşandı ve 43 sağlık çalışanı hasta ya da hasta yakınlarından şiddete maruz kaldı. 21 olaydan 8'ine hastalar, 13'üne ise hasta yakınları neden oldu. Ay boyunca toplam 43 sağlık çalışanının şiddet gördüğünü belirten Durmuş, 31 saldırgandan 14'ünün tutuklandığını söyledi.

Semih Durmuş, şubat ayına ilişkin Sağlıkta Şiddet Raporu’nu Memur-Sen Genel Merkezi'nde bugün düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Şiddetin en çok uygulandığı yerler hastaneler oldu.

Raporda şu tespitlere yer verildi:

43 SAĞLIK ÇALIŞANI MAĞDUR OLDU

"Ay boyunca, toplamda 31 saldırganın neden olduğu 21 şiddet olayı yaşandı. Bu olaylarda 43 sağlık çalışanı mağdur oldu. Ay boyunca yaşanan 21 şiddet olayının 8’ine bizzat hastalar imza attı. Hasta yakınları ise 13 olaya neden oldu.

Yaşanan 21 şiddet vakasının 17’si hem fiili hem sözlü, 4’ü ise sözlü (hakaret, tehdit vs.) olarak vuku buldu. Şiddet olaylarının en çok yaşandığı yer yine hastaneler oldu. 21 şiddet olayının 19’u hastanelerde cereyan ederken 1 olay aile sağlığı merkezinde, 1 olayı ise sahada meydana geldi. Ay boyunca 12 hemşire, 11 doktor, 4 güvenlik görevlisi, 3 acil sağlık hizmetleri çalışanı, 13 de diğer branşlardan sağlık çalışanı şiddet mağduru oldu.

31 SALDIRGANDAN 14'Ü TUTUKLANDI

Şubat ayında dikkat çeken en önemli noktalardan biri de tutuklanan sayısındaki artıştır. Ay boyunca yaşanan şiddet vakalarına imza atan 31 saldırgandan 14’ü tutuklandı. Bunun yanında, gözaltına alınan saldırganların 6’sı serbest bırakılırken 7 saldırgan hakkında ise soruşturma başlatıldı. 4 saldırgan hakkında ise hakkında herhangi bir işlem yapılmadığı tespit edildi.

Şubat ayında dikkat çeken bir gelişme de şiddet olaylarıyla ilgili mahkeme kararlarında gözlenmiştir. Tekirdağ’da bir doktoru hakaret ve tehditler eşliğinde bir odaya kilitleyen zanlıya mahkeme, 9 ay hapis cezası, 12 bin 750 TL de para cezası verdi. Yozgat Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde görevli hekime şiddet uygulayan saldırgana mahkeme, 5 yıl 3 ay 7 gün hapis cezası verdi. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlı Yenimahalle Semt Polikliniği’nde bir doktoru darp ettiği gerekçesiyle tutuklanan zanlı hakkında 6 yıl 9 aya kadar hapis talebiyle dava açıldı."

İŞ YÜKÜNÜN AZALTILMASI GEREKİR

Sağlık-Sen Genel Başkanı Durmuş, sağlıkta şiddetin tutuklamayı gerektiren ‘katalog suçlar’ kapsamına alınmasına ilişkin kanun teklifini de değerlendirdi. Durmuş, atılan adımdan memnuniyet duyduklarını ancak yeterli olmadığını belirterek şunları söyledi:

Sağlık-Sen olarak, böyle bir adımın atılacak olmasından son derece memnun olduğumuzun bilinmesini isterim. Elbette bu adımla sağlıkta şiddet sorunu kökten çözülmüş olmayacak. Nihai çözüm için birbirini tamamlayıcı daha pek çok adımın atılması gerekmektedir. Bunların başında da sağlık emekçilerinin iş yükünün azaltılması gelmektedir.

Bugün bir sağlık çalışanı, dört sağlık çalışanının işini yapıyor. Yolu hastanelere düşen herkes, ağır iş yüküne ve yoğunluğa bizzat tanık oluyor. İş yükünün azaltılması, çalışanların diğer pek çok sorununun çözümüne pozitif etki edeceği gibi şiddet sorununun çözümüne de katkı sağlayacaktır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN