Siyah çayın bu faydalarını duyan demlik demlik çay içecek! Çayın sağlığa öyle bir faydası var ki...

Siyah çayın bu faydalarını duyan demlik demlik çay içecek! Çayın sağlığa öyle bir faydası var ki...

Günün her saatinde tek başımıza yada kalabalıkla severek içtiğimiz çay, Türk milleti olarak ince çizgimiz. Dünyada da siyah çay tüketiminde birinci sıradayız. Peki siyah çayın faydaları nelerdir?

Çayı en çok sevip en çok tüketenler sıralamasında ülkece 1. sıradayız. Bu birincilik son yapılan araştırmaların sonucuna göre işe yarayacak gibi. Çünkü yapılan araştırmalara göre her gün siyah çay içmek ölüm riskini azaltabildiği ortaya çıktı. İşte siyah çayın sağlığa faydaları şöyle...

ZİHİNSEL UYANIKLIĞI ARTIRABİLİR

Hollanda'dan araştırmacılar, siyah çay içen bir çalışmanın katılımcılarının en güçlü dikkat süresine ve daha iyi işitsel ve görsel dikkatine sahip olduğunu buldu. Çaylar genel olarak beyin fonksiyonlarını ve insan dikkat sürecini modüle eden l-theanine içerir. Siyah çaydaki kafein de uyanıklığı artırabilir.

KEMİK SAĞLIĞINI İYİLEŞTİREBİLİR

Yaşlandıkça, kemiklerinizin gücü azalmaya başlar. Ancak bilim adamları, siyah çay içen kişilerin kemik yoğunluğunu önemli ölçüde geri kazanabildiğini gözlemlediler. Bu nedenle siyah çay içmek, osteoporoz nedeniyle yaşlılarda en sık görülen kırık riskini de azaltabilir. Siyah çay özü verilen sıçanların daha iyi kemik yoğunluğuna sahip olduğu bulundu. Bu nedenle, 30 yaşındaysanız, kemik yoğunluğunu korumak, osteoporoz ve kırık riskini önlemek için siyah çayı diyetinizin bir parçası haline getirin. Genel olarak çay içmenin de kalça kırığı riskini azalttığı bulundu.

f7bec1179e65a4fc677d2a002a3c6d13.jpg

PARKİNSON RİSKİNİ AZALTABİLİR

Parkinson, çoğunlukla yaşlı insanları etkileyen nörodejeneratif bir hastalıktır. Araştırmalar, siyah çay polifenollerinin beyin üzerinde nöroprotektif bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor. Singapur Ulusal Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada bilim adamları, siyah çaydaki kafeinin Parkinson hastalığı ile ters orantılı olduğunu buldu.

SİNDİRİM SAĞLIĞINI İYİLEŞTİREBİLİR

Sağlıklı bir bağırsak sizi çeşitli hastalıklardan ve rahatsızlıklardan koruyabilir. Siyah çay tüketmek, iyi bağırsak mikroplarının sayısını ve çeşitliliğini artırmaya yardımcı olabilir. Çay polifenolleri prebiyotik görevi görebilir ve iyi bağırsak bakterileri için yem görevi görebilir. Bu polifenoller ayrıca bağırsakta diğer zararlı bakterilerin büyümesini de önleyebilir. Siyah çay ayrıca mide ülserlerinin tedavisine yardımcı olabilir ve kolorektal ve özofagus/mide kanseri riskini potansiyel olarak azaltabilir.

KOLESTEROL DÜZEYLERİNİ DÜŞÜREBİLİR

Sağlıksız yaşam tarzı ve düzensiz beslenme alışkanlıkları kandaki kötü kolesterol seviyelerini artırabilir. Yüksek LDL kolesterol (kötü kolesterol), arter duvarlarında plak oluşumuna neden olabilir. Bu, kan akışını sınırlar ve kalp krizi, felç ve iskemik krize yol açabilir. Bir çalışmada siyah çayın LDL kolesterolü %11,1 oranında azalttığı gösterilmiştir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN