Sofraların sultanı zeytini böyle yiyen yandı! O amansız hastalık kapıda: Zeytin yerken iki kere düşünün

Sofraların sultanı zeytini böyle yiyen yandı! O amansız hastalık kapıda: Zeytin yerken iki kere düşünün

Sabah kahvaltıların vazgeçilmezlerinden olan zeytin, kendine has tadıyla herkes tarafından sevilerek tüketilmekte. Eğer sizde zeytini böyle tüketiyorsanız yandınız. O amansız hastalığa neden oluyormuş. Prof. Dr. Canan Karatay uyardı. Zeytini sakın böyle tüketmeyin. İşte Canan Karatay'ın dikkat çeken uyarıları...

Günün en önemli öğünlerinden olan sabah kahvaltısı insan sağlığı açısından çok önemlidir. Hele Pazar kahvaltıları kültürümüzde önemli bir yere sahiptir. Bu kahvaltılarda sıklıkla tüketilen besinlerin başında gelen zeytini sevmeyen yoktur. Kendine has tadıyla yediden yetmişe tüketilen zeytini böyle tüketiyorsanız yandınız. O ölümcül hastalığa neden oluyor. Prof. Dr. Canan Karatay kritik uyarılarda bulundu. İşte zeytinin hiç bilmediğiniz zararları...

ZEYTİNİ SAKIN BU ŞEKİLDE YEMEYİN

Uzmanlar güne başlarken mutlaka kahvaltı yapılmasını öneriyor. Özellikle hafta sonu kahvaltıları bambaşka bir tat veriyor. Peki sabah kahvaltıların vazgeçilmesi olan zeytini nasıl tüketiyorsunuz? Prof. Dr. Canan Karatay, zeytinin büyük sırrını verdi.

CANAN KARATAY UYARDI

Çoğu kişi zeytinin sofraya getirmeden önce suya tutup öyle sofraya koyuyor. Eğer sizde bu şekilde zeytin tüketiyorsanız yandınız. Canan Karatay uyardı. Zeytini bu şekilde tüketmek sağlığı riske atıyor. Zeytinlerin suyla buluşmasıyla kısırlığa neden olduğunu belirten Karatay, "Sağlıklı, yağlı, kristal kaya tuzlu peynir, zeytin yemezseniz, suya koyup onları tuzunu çıkartıyorum derseniz kısır kalırsınız. Bir de üstüne çamaşır suları, bulaşık suları, yüzey temizleyiciler... Yok böyle bir şey, hepsinin içinde zehir var. Evler temiz olmayacak, kirli yaşayacağız temiz yiyeceğiz" dedi.

fddfffdfd.jpg

ZEYTİNİN FAYDALARI NELER?

KANSERİ ÖNLER

Zeytinde kansere karşı etken maddelerin yanı sıra A, E vitaminleri de mevcuttur. Bu vitamin ve maddeler kanser tümörlerinin oluşumunu engellemeye yardımcı olarak vücudu korur. Zeytin ve zeytinyağının çokça tüketildiği Akdeniz bölgelerinde kanser ve kronik hastalıklara Batı ülkelerine göre daha az rastlandığı bilinir. Zeytindeki oleik asit ve yüksek antioksidanların kansere karşı önleyici olduğu düşünülür. Özellikle meme, mide ve kolon kanserlerinin önlenmesinde bu bileşenlerin etkili olduğu araştırmalarla gösterilmiştir.

GÖZ SAĞLIĞINI KORUR

İçerdiği A vitamini ile göz sağlığını da korur. Gözün aydınlık ve karanlık arasında daha iyi ayrım yapmasını sağlayarak gece görüşünü iyileştirir. Ayrıca A vitamini, katarakt, makula dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı), glokom ve yaşa bağlı diğer göz hastalıklarının gelişmesine karşı etkilidir.

KEMİK GELİŞİMİNİ SAĞLAR

Osteoporoz, kemik kalitesi ve yoğunluğunun düşmesiyle karakterize bir hastalıktır ve kırık riskini arttırabilir. Yapılan çalışmalara göre, zeytin içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde çocuklarda kemik gelişimini destekler ve yaşlılarda osteoporoz riskini azaltır.

hgghgh-8.jpg

KALP SAĞLIĞINI DESTEKLER

Yüksek kolesterol ve tansiyon yani kan basıncı kalp hastalıklarının oluşmasında etkilidir. Oleik asit zengini zeytin, LDL kolesterol (kötü kolesterol) seviyesinin düşmesine yardımcı olarak kolesterol seviyelerinin düzenlenmesine destek olur. Araştırmalar zeytinin kan basıncını düzenleyerek kalp krizi riskini de düşürdüğünü gösteriyor.

BEYİN SAĞLIĞINI KORUR

Zeytin, enflamasyona sebep olan oksidatif stresin düşürülmesine yardımcı olarak beyin dokularını korur. İçerdiği E vitamini sayesinde bilişsel zayıflamayı önler, sinir sistemini korur ve Alzheimer riskini azaltır.

SAÇ VE CİLDİ YENİLER

Siyah zeytin, besleyiciliğinin yanı sıra koruyucu antioksidanlar ve yağ asitleri açısından da zengindir. İçeriğindeki E vitamini, cildi ultraviyole ışınlarına bağlı gelişebilen kanserlere karşı korumaya yardımcı olur ve erken cilt yaşlanmasının önüne geçer.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN