Tuvaletin de akıllısı çıktı! Doktora gitme derdine son… Teşhisi tuvaletiniz koyacak

Tuvaletin de akıllısı çıktı! Doktora gitme derdine son… Teşhisi tuvaletiniz koyacak

Hayatımızda önemli bir yeri olan tuvaletler, tarih boyunca farklı şekillerde ihtiyacımızı karşıladı. Geçmişi Milattan Önce 5 binli yıllara dayanan bu aygıtın şimdilerde akıllısı piyasaya sürülmeye hazırlanıyor.

Biyolojik bir olay olan tuvalet ihtiyacı, yeme ve içme faaliyetlerinin bir sonucu olarak meydana gelir ve insan sağlığı için bir tehdit teşkil eder. Bu sebeple, ilk olarak Antik Çağ’da hüküm sürmüş olan Fenikeliler bir tuvalet geliştirdi. Günümüzde Beyrut’un kuzeyinde bulunan Byblos Antik Kenti’nde keşfedildi.

antik-tuvalet.jpg

Öte yandan, günümüzde birçok insan bağırsak rahatsızlıklarından muzdarip. Sindirim sisteminin mühim bir tarafı olan bağırsaklar, muhtelif sebeplerden dolayı rahatsızlanabilir. Toplumda sık görülen bağırsakla ilgili rahatsızlıkların arasında, ishal, kabızlık, huzursuz bağırsak sendromu, hemoroit, kolit ve kanser gibi hastalıklar yer alıyor.

SEMPTOMLAR GELİŞMEDEN ‘SÖYLÜYOR’

Bilim insanları, bu hastalıkların erken teşhisi için akıllı tuvalet geliştirdi. Bu gelişmeyle beraber, akıllı tuvaletler, bağırsak hastalıklarını semptomlar gelişmeden önce teşhis edebilecek. Sensörlerle donatılan akıllı tuvalet, yapay zeka sayesinde otomatik yaptığı testlerle bağırsak rahatsızlıklarını saptayarak erken tedavi şansı sunacak.

Yapay zeka, birisini tuvaletini yaptığında çıkan sesi inceleyecek. Formülü oluşturmak için sağlıklı ve hasta hastalardan saatlerce ses ve video örnekleri toplanırken, her biri spektrograma dönüştürüldü.

sindirim-sistemi.jpeg

‘HER EVE GİREBİLİR’

Georgia Institute of Technology'den Mühendisi Maia Gatlin, "Sensör, su kirliliğinin su kaynaklı patojenlerin yayılmasına yol açtığı afet bölgelerinde de kullanılabilir. Belki bir gün, algoritmamız kişinin kendi bağırsak hareketlerini ve sağlığını izlemek için mevcut ev içi akıllı cihazlarla birlikte bile kullanılabilir" dedi.

Akıllı tuvalet mucitleri, tuvaletin nihai sağlık izleme aracı olabileceğine inanırken, ekip, sistemin çeşitli banyo ortamlarında çalışmaya uyum sağlayabilmesi için gerçek dünyadan akustik verileri toplamayı planlıyor.

TUVALETTEN TAVSİYE ALACAĞIZ

Bir noktadan sonra, akıllı tuvalet ve sahip olduğu yapay zeka, yaşam tarzı önerilerinde bulunabilir. Mesela, size daha fazla lifli, belirli besinler yemenizi veya hangi yiyeceğin mideyi rahatsız ettiğine dair tavsiyelerde bulunabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN