Üçlü tehlike hızla yayılıyor: Son iki yılın borcunu ödüyoruz

Üçlü tehlike hızla yayılıyor: Son iki yılın borcunu ödüyoruz

Kış aylarının gelmesi ve havaların soğumaya başlamasıyla hastalıklar kendini göstermeye başladı. Kovid, RSV ve influenzadan oluşan üçlü tehlike nedeniyle açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Derya Unutmaz, Amerika'da grip vakalarının son 10 yılın en yüksek seviyelerinde olduğunu söyledi. Unutmaz, "Son iki yılın borcunu ödüyoruz. Maskeler ve önlemlerle grip virüsü çok azalmıştı. Bağışıklığımız bu virüslere karşı olan hafızasını bir miktar kaybediyor” dedi.

Geçtiğimiz yıllarda viral hastalıkların iyileşme süreci yaklaşık bir hafta sürerken bu sene semptomlar kolay kolay geçmiyor. ABD’de üçlü pandemi olarak bilinen Kovid, RSV ve influenza salgınından en çok kimler etkileniyor, hangi tedbirler alınabilir? Connecticut Üniversitesi ve Jackson Laboratuvarı’ndan Prof. Dr. Derya Unutmaz yanıtladı.

Amerika'da grip vakalarının son 10 yılın en yüksek seviyelerinde olduğunu belirten Unutmaz, “Son iki yılın borcunu ödüyoruz." dedi.

“SON İKİ YILIN BORCUNU ÖDÜYORUZ”

Stüdyo VOA yayınına katılan Prof. Dr. Derya Unutmaz, tüm dünyada Corona virüsü salgının ardından yaşanan ilk kışta yani grip mevsiminde bu kadar fazla hastalıkla karşılaşmanın bu yıla özel bir durum olduğunu söylüyor.

“Son iki yılın borcunu ödüyoruz. Son iki yıldır maskeler ve önlemlerle grip virüsü çok azalmıştı. RSV denen üst solunum yolu enfeksiyonu da çok az görülmüştü. Bağışıklığımız bu virüslere karşı olan hafızasını bir miktar kaybediyor” diyen Unutmaz, son 15 yılda ABD’de en yüksek grip vakası oranının bu yıl kaydedildiğini hatırlatıyor.

Hastanelerin çocuk hastalarla dolu olduğunu belirten Unutmaz COVID’in devam ettiğini ama grip kadar kötü durumda olmadığını dile getiriyor. Unutmaz ayrıca, RSV konusunda 0-6 yaş arasındaki çocukları korumak gerektiğini, yeni doğan çocukların bu virüslere karşı hiç bağışıklığı olmadığını vurguluyor.

GRİP VAKALARI GEÇEN YILIN İKİ KATI

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), bu yılki grip vakalarını 18 milyon olarak tahmin ediyor. 190 bin kişinin hastanede tedavi görmesi, 12 bin kişinin hayatını kaybetmesi de tahminler arasında. Bu, önceki yılın tam iki katı.

Son günlerde üst solunum yolu enfeksiyonu ve grip semptomları yaşayanların olduğuna da dikkat çeken Unutmaz, “Bazı kişilerde öksürük 3-4 hafta sürüyor. Bu genel olarak grip. Yeni ve çok ağır geçebilecek bir varyant da değil aslında. Yapılacak en önemli şey aşı olmak. COVID ve grip aşısı” diyor.

“VAKA ARTIŞLARI ÇİN’E ÖZGÜ”

Connecticut Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derya Unutmaz, dünyada yeni bir COVID dalgası olacağını düşünmüyor. Çin’de yaşanan vaka sayısı rekorlarının ise Çin’e özgü olduğuna inanıyor. Unutmaz, Çin’in ısrarlı ‘virüsü dışarıda tutma’ politikasının sürdürülebilir olmadığını Omicron varyantından beri bildiklerini söylüyor.

“BAĞIŞIKLIK İÇİN UYKU VE STRESE DİKKAT”

Bağışıklık sorunu olmayan kişilerin maske kullanmasına gerek olmadığını belirten Unutmaz’a göre, yeterli seviyede bağışıklığa sahip olmak hastalıklara karşı en büyük tedbir.

Prof. Dr. Derya Unutmaz, “Uykuya çok önem vermek lazım. Bağışıklığı optimal düzeyde tutmak için de düzenli uyku, kronik stresten uzak durmak gerekiyor. Bağışıklığı en çok etkileyen bağırsaklardaki faydalı bakteri florasını korumak için işlenmiş gıdalardan uzak durarak, sağlıklı beslenmek önemli.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN