‘Üçlü virüsün’ kalkanı A,C ve D vitamini üçlüsü

‘Üçlü virüsün’ kalkanı A,C ve D vitamini üçlüsü

Gribal enfeksiyonların pik yaptığı bu dönemde gıda tüketiminin önemini vurgulayan diyetisyen Serkan Aslan, “Vitaminler enfeksiyonlarda vücut savunmamızı güçlendiren besin öğeleri. C vitamini portakal, greyfurt, mandalina, A vitamini havuç gibi sarı ve turuncu sebze ve meyvelerde bolca bulunur. D vitamini için de her gün öğlen 15 dakika güneşe çıkmalı” dedi.

Havaların soğuması, kapalı mekanlarda daha fazla vakit geçirilmesiyle birlikte gribal enfeksiyon vaka sayılarında artış yaşanıyor. Uzmanlar ise iki yıllık pandemi tedbirleri sırasında görülmeyen bu virüslere karşı bağışıklığın düştüğünü vurgulayarak, bu kış vakaların uzun sürdüğüne dikkat çekiyor.

Gripten korunmak için bağışıklık sistemini güçlendirmek gerektiğini vurgulayan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim görevlisi diyetisyen Serkan Aslan, “Bağışıklık sistemi tek başına beslenme ile iyileştirilebilecek basit bir mekanizmadan oluşmamakta. Hem beslenme hem de yaşam tarzı değişiklikleriyle bunu sağlayabiliriz” dedi.

Aslan, şu bilgileri verdi:

“Bu noktada öne çıkan bazı besin öğeleri var. A vitamini, C vitamini ve D vitamini özellikle enfeksiyonlarda vücut savunmamızı mekanizmalarımızı güçlendiren besin öğeleri. C vitamini hem bağışıklığı artıran hem de vücudumuza depolanmayan dışarıdan alınması gereken bir vitamin. Kış aylarında bolca bulunan C vitaminlerinizi zengin portakal, greyfurt, mandalina bunlar maydanoz gibi sebzelerde meyvelerde bolca bulunmaktadır. Bunların tüketimine de özen göstermemiz gerekiyor bu süreçte. Diğer bir vitamin A vitamini yine sarı ve turuncu sebzelerde meyvelerde bulunuyor, havuç gibi. Bunlar da yine antioksidan özelliği yüksek olması nedeniyle savunma mekanizmamıza katkı sağlar. D vitamini ise yine besinlerden alınabilir veya supleman olarak kullanımı sağlanabiliyor.”


Aslan, vücudun aktif hale gelebilmesi için güneş ışınlarına maruz kalmasının gerektiğini de hatırlatarak, “Kış aylarında güneş ışınlarının, güneşlenme sürelerimizin yetersizi olması nedeniyle D vitaminde düşüş görülmekte. Öğlen saatlerinde özellikle en az 15 dakika güneşlenme yapılmalı, cilt güneşe temas etmeli. Hava kapalı ve güneş yoksa yine de UV ışınlarının belli bir oranda geçişi söz konusu. Hava kapalı olsa bile ancak doğrudan güneş ışınına maruz kalma gibi UV miktarı olmuyor. Ama yine bu da D vitamini sentezimizi arttıracaktır. Havanın kapalı olması güneş ışınlarının yatay olması, bu durum bizim güneşlenme süremizin daha fazla olmasına ihtiyaç doğuruyor. Dolayısıyla onu da dikkate alarak dışarıda geçirdiğimiz bir süreyi cildimize güneşin temas ettiği süreyi ayarlamamız gerekiyor” diye konuştu.

Salgında çocukların nasıl besleneceğine de değinen Aslan, şu tavsiyelerde bulundu: “Sebze ve meyve tüketiminin sağlanması gerekiyor. İştahsızlık baş gösterebiliyor. Yine çocukların burada seveceği besinleri tüketmesine teşvik edilmeli. Besinleri tüketirken zorlanmamalı bu noktada. Çünkü geri bir tepkiye doğurur çocukta. Çocuğun seveceği besinlerle yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması lazım.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN