Uzmanı 'grip çok masum değil' diyerek uyardı: Her sene aşı yaptırılmalı

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, grip için 'çok masum değil' diyerek dünyada her yıl milyonlarca kişinin ölümüne neden olduğuna dikkat çekti. Özellikle kronik hastalığı olanlar ve 65 yaş üstü gibi risk grubundaki kişilerin mutlaka aşı yaptırması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Özlü, "Grip aşıları piyasaya çıktı. Aile hekiminize başvurup aşılarınızı yazdırabilirsiniz ve uygulatabilirsiniz. Geç kalmamanızı tavsiye ederim" ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 'lütfen ihmal etmeyelim' diyerek 2023 yılı için grip aşısı uygulamasının başladığını duyurmasının ardından Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, griple ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Gribin, dünyada her yıl milyonlarca kişinin hastalanmasına ve ölümlere yol açtığının altını çizen Prof. Dr. Özlü, kış aylarının gelmesiyle özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarında artışlar yaşandığına dikkat çekti.

'GEÇEN SENE AŞILANMANIZ YETERLİ DEĞİL'

Grip aşılarının her sene yeniden yapılmasına değinen Prof. Dr. Özlü, “Grip aşısı sezonu başladı. Geçen sene aşılanmış olmanız yeterli değil. Herkesin grip aşısı yaptırması çok gerekli değil ama risk gruplarının alınmasını biz özellikle tavsiye ediyoruz. Çünkü grip gençlerde, kronik hastalıkları olmayan ayakta atlatılabilir. Komplikasyon gelişmeyebilir. Ama 65 yaşın üzerinde hatta 65 yaş üzeri olmasa bile kronik hastalıkları olanlar, mutlaka grip aşısını yaptırmalı. Gebelerin özellikle yaptırmasını tavsiye ediyoruz. Aspirin kullanmakta olan 18 yaşın altındaki tüm çocukların grip aşısını her sene yeniden yaptırmalarını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

7806194.jpg

'GEÇ KALMAMANIZI TAVSİYE EDERİM'

Yapılan aşıların koruyuculuğunun 10 ila 15 gün içerisinde devreye girdiğini belirten Prof. Dr. Özlü, “Bu grip aşısı hem gribe yakalanmaktan bizi korur hem de gribe yakalansak bile bunu ağır geçirmekten ve gribe bağlı komplikasyonlarının ortaya çıkmasından korur. Grip çok masum bir hastalık değil, mutlaka aşılanmalı. Dünyada her yıl on binlerce, yüz binlerce, milyonlarca kişinin hastalanmasına, hastaneye yatmasına bir kısmının vefat etmesine neden oluyor" dedi.

Özellikle yaşlı ve kronik hastalığı olanlar için riskin daha büyük olduğunu söyleyen Özlü, "Bu grubu korumak zorundayız. Grip aşıları piyasaya çıktı. Aile hekiminize başvurup aşılarınızı yazdırabilirsiniz ve uygulatabilirsiniz. Geç kalmamanızı tavsiye ederim. Bu sene kış biraz erken başladı gibi. Zor bir kış dönemi gelebilir, hazırlıklı olmak lazım” ifadelerini kaydetti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN