Uzmanından ağır geçen enfeksiyonlara ilişkin açıklama: Mutasyonlu gribe yeni antikor lazım

Uzmanından ağır geçen enfeksiyonlara ilişkin açıklama: Mutasyonlu gribe yeni antikor lazım

Bu kış uzun süren ve ağır geçen gribal enfeksiyonların ardında pandemi dönemindeki maske kullanımının yattığını söyleyen Dr. Vilda Barlas, “Maskelerle sadece Kovid’den değil tüm solunum yolu enfeksiyonu yapan virüslerden korunduk. 3 sene zarfında vücudumuzdaki antikorlar sabit kaldı, fakat virüsler mutasyona uğradı. Vücudumuz mutasyonlu virüsü tanımıyor, antikor geliştirip atlatacağız” dedi.

Bu kış mevsiminin sağlıkta en çok konuşulan konulardan bir tanesi uzun süren ve ağır geçirilen gribal enfeksiyonlar. Sürecin uzun süren maske kullanımının ardından geliştiğini söyleyen İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğr. Üyesi ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Vilda Barlas, “Vücudumuzdaki antikorlar 3 yıldır mutasyona uğrayan gribal enfeksiyon virüslerini tanımıyor” dedi.

Dr. Vilda Barlas, konuya şu sözlerle açıklık getirdi:

“Kışın gelmesiyle birlikte tabi ki de virüslerde çoğalma yaşanıyor. Virüslerin çoğalmasına bağlı olarak da üst solunum yolu enfeksiyonları daha çok olmak üzere artıyor. Bu olağan bir süreç fakat 3 senedir pandemi geçirdik ve bu süre zarfında hepimiz maske taktık. Bu sayede sadece Kovid-19’dan değil diğer tüm solunum yolu enfeksiyonu yapan virüslere karşı da korunmuş olduk. Metabolizmamızın bir savunma sistemi var, yabancı bir virüs veya bakteri vücudumuza girdiği zaman savaşır hale geçiyor ve onlara karşı antikor oluşturarak mücadele veriyor. Bu savaş belli bir süre devam eder, virüs galip çıkarsa hasta oluruz, çıkmazsa sağlıklı bir şekilde devam ederiz.”

vil.jpg

Dr. Barlas, şunları söyledi:

“Virüsler çok akıllıdır, Kovid’den de bildiğimiz gibi her sene veya daha erken süreçte mutasyona uğrayabiliyorlar. Bu 3 sene zarfında vücudumuzdaki antikorlar sabit kaldı, fakat virüsler mutasyona uğradı ve sürekli antijen değiştirdiler. Şuanda da maskesiz dolaştığımız için virüslere daha çok maruz kalıyoruz. Vücudumuz mutasyonlu virüsü tanımıyor. Çünkü bizim antikorlarımız 3 sene önceki antikorlardır. Bu 3 sene içinde bütün virüsler mutasyona uğradıkları için vücudumuz onları tanımıyor.” Tanınmayan virüslere karşı da vücudun daha fazla direnç gösterdiğini ve zorlandığını hatırlatan Barlas, şunları kaydetti: “Virüs vücudumuza girdiği zaman tabi bir reaksiyon oluşuyor. Fakat bu sefer tanımadığı bir mutasyonu olduğu için virüslerle mücadele daha uzun sürüyor o yüzden hastalıklarımız da daha ağır seyrediyor. Aslında vücudumuz tarafından bilinen virüsler fakat vücudumuz onları eski halini belleklerine taşıdığı için eski antikorlar var. Bu yüzden savaş uzun sürüyor. Bence korkulacak bir durum yok.

Şunun gibi düşünmemiz lazım; çocuklarımız nasıl okula başladığında virüslerle karşılaştığında sık hasta olup antikor geliştiriyorsa aynı şekilde bizim de vücudumuz yeni de olsa bu virüsle savaşacak, evet hasta olacağız yalnız onlara karşı da antikor geliştirip atlatacağız. Beslenmeye dikkat edip bağışıklık sistemini güçlü tuttukları müddetçe bu süreç de normal bir şekilde ilerleyip son bulacaktır. Bunun yanı sıra kesinlikle grip aşısı da yaptırmalıyız. Enfeksiyon geçirseniz bile bir diğer türüne karşı hastalanmamak için ailenin her yaş bireyi aşıyı yaptırmalıdır.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN