Zeka geriliği, düşük ve fetal ölümle bağlantısı var! Uzmandan hayati uyarılar

Zeka geriliği, düşük ve fetal ölümle bağlantısı var! Uzmandan hayati uyarılar

Trakya Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mehmet Çelik, çocuklarda gelişim bozuklukları ve gebelikte ciddi risklere yol açan gizli tehlikeye dikkat çekti. Eksikliği hâlâ önemli bir halk sağlığı sorunu olarak görülüyor.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Mehmet Çelik, 1-7 Haziran İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, birçok ciddi sağlık sorununun arkasında bu iyot eksikliğinin olduğunu söyledi. Zeka geriliği, düşük ve fetal ölümlerle ilişkilendirilen eksikliğe karşı özellikle gebelerin ve çocukların hekim kontrolünde önlem alması gerektiğini vurguladı. Türkiye'de bu konuda önemli adımlar atılsa da uzmanlar takviye kullanımında dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Çelik, çocuklarda gelişim geriliği, zeka sorunları ile gebelerde düşük ve fetal ölümlere yol açan önemli bir sağlık tehdidine dikkat çekti. 1-7 Haziran İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan Çelik, bu iyot eksikliğinin günümüzde de halk sağlığı açısından büyük risk oluşturduğunu belirtti.

zeka-geriligi-dusuk-ve-fetal-olumle-baglantisi-var-uzmandan-hayati-uyari-1.jpg

“DÜNYADA ÖNLENEBİLİR ZEKA GERİLİĞİNİN EN SIK NEDEN”

Çelik, iyodun mikro besinler arasında yer alan hayati bir element olduğunu ve eksikliğinin özellikle çocukların büyüme ve zeka gelişimini olumsuz etkilediğini vurguladı. “Dünyada önlenebilir zeka geriliğinin en sık nedeni bu eksikliktir” diyen Çelik, ciddi eksiklik durumlarında çocuklarda IQ seviyesinin düşebileceğini ifade etti.

Anne karnındaki fetüsün iyoda anne yoluyla bağımlı olduğunu söyleyen Çelik, gebelik ve emzirme döneminde bu ihtiyacın artması nedeniyle takviye kullanımının önemine değindi. Ancak takviyelerin mutlaka hekim kontrolünde alınması gerektiğini belirten uzman, kontrolsüz kullanımın da zararlı sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulundu.

zeka-geriligi-dusuk-ve-fetal-olumle-baglantisi-var-uzmandan-hayati-uyari-2.jpg

Türkiye’de 1999 yılında okul çağı çocuklarında yapılan araştırmalarda guatr görülme oranının yüzde 38’lere kadar çıktığını hatırlatan Çelik, 2000’li yıllardan itibaren sofra tuzlarına iyot katılmasıyla önemli gelişmeler yaşandığını kaydetti. Bu sayede guatr vakalarında ciddi azalma sağlandığını aktardı.

Öte yandan, iyodun “iki ucu keskin bıçak” olduğunu ifade eden Çelik, fazla iyot alımının da tiroit hastalıklarına neden olabileceğini vurguladı. Kabuklu deniz ürünleri, süt, balık, tavuk ve yumurta gibi besinlerin iyot bakımından zengin kaynaklar olduğunu sözlerine ekledi.

Uzman, özellikle gebelik ve çocukluk döneminde iyot takviyelerinin hekim kontrolünde yapılmasının hayati önem taşıdığını belirterek, halkı bu konuda bilinçli olmaya davet etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN