Şartları hayata geçiremezse Aleksis Çipras gider

Şartları hayata geçiremezse Aleksis Çipras gider

Yunanistan, Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaşma yolunda adım adım ilerliyor. Çarşamba günü düzenlenecek olan toplantıda Yunanistan’ın kreditörleriyle anlaşması beklenirken, bir sonraki adımda Çipras’ın anlaşma kararlarını Yunanistan meclisine kabul ettirmesi gerekiyor. Yoksa Çipras istifa edecek.

[Karar]

Yunanistan, kreditörleri Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaşmak için kendisine verilen sürenin sonuna yaklaşıyor. Geçen haftadan bu yana söz konusu uluslararası kurumlarla Yunanistan arasındaki görüşmeler sıklaşırken, dünkü olağan üstü toplantıda anlaşma yolunda ilerleme kaydedilmiş fakat tam bir sonuç elde edilemedi. Atina’nın önerilerini daha detaylı bir şekilde incelemek için süreyi uzatmaya karar veren uluslararası kurumlar, 24 Haziran Çarşamba günü Yunan yetkililerle tekrar bir araya gelecek. 

Yunanistan’ın mevcut mali programındaki 7,2 milyar euroluk krediye ulaşabilmesi ve IMF’e olan 1,5 milyar euroluk borcunu ödeyebilmesi için kreditörleriyle haziran sonuna kadar anlaşması gerekirken, Çipras'ın kreditörlerine sunduğu ve görüşmelerin ardından son şekline kavuşacak önerileri Yunanistan meclisine kabul ettirmesi gerekiyor. 

Oylama tarihi henüz belli değil

Le Monde’un haberine göre, bugün sabah saatlerinde Yunanistan ve kreditörlerin görüşmeleri hakkında açıklama yapan Yunanistan hükümeti sözcüsü Gabriel Sakellardis, “Eğer anlaşma şartları mecliste çoğunluk tarafından onaylanamazsa, hükümet yoluna devam edemez” dedi. Mega televizyon kanalına konuşan ve Çipras’ın istifa etme ihtimali üzerinde duran Sakellardis, parlamenterleri kişisel sorumluluklarını almaya davet etti. 

Mecliste yapılacak oylamanın tarihi henüz netleşmemişken, söz konusu tarihin bugün akşam saatlerinde Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın Brüksel’den dönmesiyle kesinleşmesi bekleniyor. 

Yunanistan Euro Bölgesi’nden çıkarılmakla tehdit edilmiyor 

24 Haziran Çarşamba günü, Euro Bölgesi’nin 19 yetkilisi ile yapılacak dokuzuncu toplantıda yaklaşık beş aydır devam eden müzakere sürecinin bir sonuca bağlanması bekleniyor. Bu sırada Brüksel’de gerçekleşen görüşmelerde yaklaşımın da biraz değiştiği fark ediliyor. Le Monde’un haberine göre, artık Yunanistan, Euro Bölgesi’nden çıkarılmakla tehdit edilmiyor. Bununla birlikte, bu hafta içinde yetkililer artık anlaşmanın sağlanacağını öngörüyor. Konuyla ilgili konuşan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, “Anlaşmanın temelleri atıldı. Artık sonucun şu an gözüken durumla çok da ters düşmeyeceği bir aşamadayız” dedi. 

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, “Bu hafta anlaşma sağlamalıyız, artık uzatmaları oynayamayız” derken, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve IMF Başkanı Christine Lagarde, çarşamba gününe kadar çok işleri olduğunu ve henüz yolun sonunda olmadıklarını ifade etti. 

KDV yüzde 23’e çıkarılacak

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın kreditörleriyle anlaşmak için sunduğu önerilerin arasında Yunanistan’da erkekler için ortalama 61, kadınlar için 60 olan emeklilik yaşının 67’ye çıkarılması, KDV’nin esas olarak yüzde 23, enerji ve temel gıdalarda yüzde 14 ve kitaplarda yüzde 6 olması, bir de emekli maaşlarında GSYH’nin yüzde 11 seviyesinde tasarruf yapılması bulunuyor. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN