Caddebostan Kültür Merkezi 12 Şubat günü kapılarını bir belgesel sergiye açıyor: Eski Günler Hayalimden Gitmiyor

Caddebostan Kültür Merkezi 12 Şubat günü kapılarını bir belgesel sergiye açıyor: Eski Günler Hayalimden Gitmiyor

Kadıköy Belediyesi’nin Yapı Kredi Kültür Sanat işbirliğiyle düzenlediği Eski Günler Hayalimden Gitmiyor sergisi 100 yıllık Cumhuriyet Türkiye’sinin beyazperdesinden akıp giden renkli ve siyah beyaz manzaralara, yaşanan olayların siyasal ve kültürel zeminine, toplumsal değişimin dinamiklerine, ülkenin ve İstanbul şehrinin kaderine bakıyor.

İnsanların sesine, soluğuna, sözüne kulak veriyor, tutum ve davranışlarına, deneyimlerine, çelişkilerine, düşlerine, düşüncelerine, Salâh Birsel’in deyişiyle “ayran içişlerine” eğiliyor.

Kadıköy Belediyesi’nin Cumhuriyetimizin yüz yıllık geçmişini sivil bir bakışla Kadıköylülerle paylaşmayı amaçladığı hafıza tazeleme niteliğindeki sergi küçük, kısa hikâyeler, edebiyatçı, yazar ve gazetecilerin sözleriyle iç içe geçiyor. Bu yazılı hatıralara fotoğraf, kartpostal, dergi kapağı, plak kapağı, afiş, reklam ve karikatür gibi görsel gereçler ışık düşürüyor.

Sergi, Muhlis Akarsu’nun “Ne Sevdiğin Belli Ne Sevmediğin” türküsünden ödünç alınan “Eski günler hayalimden gitmiyor / Dün dediğin bugünkünü tutmuyor / Yiğidim ya, sana gücüm yetmiyor” dizeleriyle, geride kalan 20. yüzyıla sitemle karışık bir selam yolluyor.

Caddebostan Kültür Merkezi’nin iki katındaki sergi salonlarında, başta şarkılar olmak üzere gündelik hayatı kuşatan her şey, kılık kıyafetler, ev eşyaları, hamburgerden çaya yeme içme alışkanlıkları, vapurlar, köprüler, heykeller, apartmanlar, gecekondular, kitaplar, sinema, tiyatro, futbol bir resmigeçit düzenliyor.

Serginin küratörlüğünü Derya Bengi üstlendi. Bengi, 2017-2023 yılları arasında Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan ansiklopedik kitaplarından bir seçkiyi çeşitli ilaveler ve derlemelerle sergi diline ve formuna uyarladı.

Söz konusu yedi kitap şöyle sıralanabilir: Derya Bengi ile Erdir Zat’ın ortak kaleme aldığı üç ciltlik “100. Yılında Cumhuriyet’in Popüler Kültür Haritası” (“Her savaştan bir yara”, Belki duyulur sesim”, “Yollar bize memleket”) ve Derya Bengi’nin kaleme aldığı 1950’lerden 1980’lere dört ciltlik “Sazlı Cazlı Sözlük” (“Şimdiki zaman beledir”, “Dünya durmadan dönüyor”, “Görecek günler var daha”, “Yaprak döker bir yanımız”) serileri.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN