Doç. Dr. Bülent Özmen: 7'den büyük bir depremde İstanbul çok ciddi şekilde etkilenecek

Doç. Dr. Bülent Özmen: 7'den büyük bir depremde İstanbul çok ciddi şekilde etkilenecek

Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Özmen, 17 Ağustos 1999 depreminin yıl dönümünde yaptığı açıklamada, son 26 yılda Türkiye'de 448 bin deprem meydana geldiğini belirtti. Özmen, ortalama her 6,5 yılda bir 7'den büyük bir depremle karşılaşıldığını vurgulayarak, Marmara Denizi'ndeki "sismik boşluk" nedeniyle olası bir İstanbul depreminin ciddi risk taşıdığına dikkat çekti.

Afet Yönetimi Uzmanı ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Özmen, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 26. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, son 26 yılda Türkiye'de 448 bin deprem kaydedildiğini belirtti. Özmen, "Ortalama her 6,5 yılda bir, 7'den büyük depremle karşılaşıyoruz" diyerek Türkiye'nin deprem gerçeğine dikkat çekti.

SİSMİK BOŞLUK VE İSTANBUL RİSKİ

Doç. Dr. Özmen, 1999 yılından bu yana 6 ila 6,9 büyüklüğünde 46 deprem meydana geldiğini, toplamda ise yaklaşık 77 bin kişinin hayatını kaybettiğini ve 200 milyar dolarlık ekonomik kaybın yaşandığını ifade etti.

17 Ağustos'ta Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Yalova açıklarına kadar kırıldığını hatırlatan Özmen, Marmara Denizi'ndeki bazı fayların ise 1766'dan beri 7'den büyük bir deprem üretmediğini ve bu nedenle "sismik boşluk" olarak değerlendirildiğini söyledi. Özmen, olası 7'den büyük bir depremin İstanbul'u çok ciddi şekilde etkileyeceğini vurguladı.

2019'da 5,8 ve bu yıl 6,1 büyüklüğünde yaşanan İstanbul depremlerinin, fay hattındaki gerilimi boşaltmak için yeterli olmadığını belirten uzman, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın kuzey kolunda kırılmayı bekleyen fayların bulunduğunu, ayrıca Gemlik Körfezi'nden geçen fayın da uzun süredir büyük bir sarsıntı üretmediğini ve tüm Marmara kıyılarını etkileyebilecek bir risk taşıdığını ifade etti.

YASAL ADIMLAR YETERLİ DEĞİL

Özmen, son 26 yılda yasal, hukuki ve teknik alanda pek çok adım atılmasına rağmen, her depremde meydana gelen yıkım ve can kayıplarının bu adımların henüz istenilen seviyeye gelmediğini gösterdiğini söyledi. Bu bağlamda, kentsel dönüşümün önemine bir kez daha vurgu yaptı.

Balıkesir Sındırgı'da meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki depreme de değinen Özmen, bu sarsıntının, bölgedeki 20'ye yakın aktif faydan sadece birinin küçük bir kısmını kırdığını belirtti. "Bu depremden sonra artık burada olmaz düşüncesi doğru değil" diyerek, Sındırgı depreminin İstanbul'un deprem riskini değiştirmediğini ve iki fay hattının birbirinden farklı olduğunu açıkladı.

YORUMLAR (1)
1 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN