Evlendirilen kız çocuğunun düğününü engelleyen polise damadın yakınları saldırdı

İstanbul'da reşit olmayan bir kız çocuğunun evlendirildiği ihbarı alan polis, düğüne baskın düzenledi. Damadın yakınlarıyla polis arasında arbede yaşanırken, düğünü düzenleyenler ifadelerinin alınması için karakola götürüldü.

İstanbul'un Esenyurt ilçesi Yeşilkent Mahallesi'nde bugün (11 Aralık 2022 Pazar günü) öğle saatlerinde 15 yaşındaki H.Ç. adlı kız çocuğu ile H.G. adlı erkeğin düğün töreni, mahallede bulunan bir düğün salonunda yapıldı.

Telli duvaklı bir şekilde düğün salona gelen yaşı küçük gelin, damatla birlikte pasta kesti, halay çekti.

istanbul-esenyurt-cocuk-yasta-evlilik-vakasi-3.jpg

POLİS, ÇOCUK YAŞTA EVLİLİK YAPILAN DÜĞÜNÜ ENGELLEDİ

Kız çocuğunun evlendirildiği ihbarını alan Esenyurt İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, düğün salonuna baskın yaptı.

Gelin ve damadın kimliklerine bakan ekipler, kızın 15 yaşında olduğu tespit etti.

istanbul-esenyurt-cocuk-yasta-evlilik-vakasi-4.jpg

DAMADIN AİLESİ POLİSİ ENGELLEDİ

Gelin ve damat, aile üyeleriyle birlikte karakola götürülmek istendi. Ancak tarafların aileleri polise saldırdı. Bunun üzerine olay yerine çevik kuvvet ekipleri gönderildi.

Arbede yaşanırken, kalabalık güçlükle sakinleştirildi. Polisler aileden bazı kişileri gözaltına aldı. Gelin ve damat ise ifadelerin alınması için karakola götürüldü.

istanbul-esenyurt-cocuk-yasta-evlilik-vakasi-5.jpg

TÜRKİYE ÇOCUK YAŞTA EVLİLİKLERDE AVRUPA BİRİNCİSİ

İMDAT Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği'nin yayımladığı Türkiye Çocuk Evlilikleri Raporu'na göre, 2020 yılında gerçekleşen 487 bin 270 evlilikte evlenen kız çocuk sayısı 13 bin 14.

2020 yılında 16-17 yaş grubundaki kız çocuklarının yaklaşık yüzde 88'i kendilerinden 4 ile 33 yaş büyük erkeklerle evlendirildi.

Adalet Bakanlığı'nın 2019 yılı verilerine göre, 16 yaşındaki çocuk için evlenme izni talebi ile Aile Mahkemeleri'nde açılan dava sayısı 13 bin 282. Bu davaların 11 bin 473'ü tamamen veya kısmen kabul edildi.

İMDAT Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği'ne göre, Türkiye 15 yaş ve öncesinde evlenen çocuk sıralamasında yüzde 2 oranla Avrupa'da çocuk evliliklerinde birinci sırada.

cocuk-yasta-evlilik-sayisi-2020.jpg
16-17 yaşındaki kız çocuklarının evlendirilme oranı

EN ÇOK AĞRI'DA KIZ ÇOCUKLARI EVLENDİRİLDİ

2020 yılında çocuk evliliklerinin oransal olarak en çok olduğu ilk 10 ilin 9'u Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yer alırken diğer il ise Niğde oldu. Kız çocuklarının en çok evlendirildiği il yüzde 11,4 oranıyla Ağrı olurken onu sırasıyla Muş, Ardahan, Kars, Bitlis, Kilis, Niğde, Van, Gaziantep ve Siirt takip etti.

Evlendirilen kız çocuklarının sayısına bakıldığında ise ilk sırada bin 1 kız çocuğu ile Gaziantep ili, son sırada ise Tunceli ili yer aldı. 2020 yılında Tunceli'de hiçbir kız çocuğu evlendirilmedi.

cocuk-yasta-evlilik-haritasi.jpg
Türkiye çocuk evlilikleri haritası / 2020

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (15)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
15 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN