Türkiye'nin narenciye üretiminin yaklaşık yüzde 40'ını tek başına karşılayan önemli merkezlerinden Adana'da, bu sezon mandalina hasadı tüm hızıyla devam ediyor. Bu sene 383 bin dönüm alanda ekimi yapılan mandalina, yüksek rekolte ve bazı lojistik aksaklıklar nedeniyle fiyatlarında keskin bir düşüş yaşadı. İlk hasat döneminde bahçede kilosu 8 ile 15 lira arasında satılan mandalinanın fiyatı, pazarda 5 TL'ye kadar gerileyerek en ucuz meyve konumuna geldi.
Mandalina, dönüm başına ortalama 4 ila 6 ton arasında yüksek bir verim sunuyor. Ancak artan bolluk, fiyatların düşmesine neden oldu. Şimdilerde mandalinanın dalında 3 liradan alıcı bulduğu belirtilirken, pazarda tüketicilere 5 ile 10 lira arasında bir fiyattan sunulduğu kaydediliyor.
TARIM ARACILARININ GREVİ İHRACATI VURDU
Fiyatlardaki bu düşüşte ve ürün kaybında, tarım aracılarının eylül ayında başlattığı grevin etkisi büyük oldu. Tarım aracılarının 27 Eylül'de başlattığı 9 günlük grev sonrası yaşanan aksaklık, erkenci cins altı mandalinanın aynı anda olgunlaşmasına yol açtı.
İşçiler, aynı anda olgunlaşan bu büyük miktardaki ürünü toplamaya yetişemeyince, birçok mandalina dalında kalarak zarar gördü. Bu durum, Rusya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç edilen mandalinaların ihraç edilememesine ve iç piyasaya yönelmesine neden oldu.
ESNAF VE VATANDAŞ MEMNUN
Pazarcı esnafı Halil Yılmaz, bu sene mandalinanın miktarının bol olduğunu ve fiyatların bu bolluk nedeniyle düştüğünü ifade etti. Yılmaz, düşük fiyatların işlerinin iyi gitmesini sağladığını belirtti.
Mandalina almak için pazara gelen vatandaşlardan Muzaffer Bay ise fiyatlardaki gerilemeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bay, mandalina fiyatlarının geçen haftaya göre yüzde 50'den fazla düştüğünü söyleyerek, durumu olumlu karşıladıklarını ifade etti.
