İstanbul'un 2 ilçesinde deprem kabusu! Kaçış planı açıklandı

İstanbul'un 2 ilçesinde deprem kabusu! Kaçış planı açıklandı

6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında, ülkenin birçok yerinden deprem haberleri gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz gün Marmara Denizi Yalova açıklarında meydana gelen 3.3 büyüklüğündeki deprem ve uzmanların sık sık İstanbul'u terk edin uyarıları ise vatandaşı korkuttu. Peki, İstanbul'da deprem hazırlıkları ne durumda? Olası bir depremde İstanbul'da hangi senaryolar yaşanacak? İşte cevabı...

Resmi kayıtlarda İstanbul'da 1 milyon 166 bin bina bulunduğu yer alırken, beklenen büyük İstanbul depremi yaşandığında bu binalardan yaklaşık 200 bininin yıkılacağı düşünülüyor.

Deprem esnasında ise İstanbul'un tahliye ve kaçış güzergahı kuzey olacak. Orada yaşanacak trafik yoğunluğundan dolayı alternatif bir güzergahın oluşturulması, Bağcılar ile Küçükçekmece hattında kuzeye kaçışın batı koridorunda mümkün olmadığı belirtiliyor.

ACİL ULAŞIM YOLLARI GERİ ALINDI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, İstanbul'da acil durum yollarının otoparka çevrildiğini söyleyerek şu ifadelere yer verdi:

“İstanbul’un eski tarihlerde UKOME’den alınmış acil durum yolları kararı var. Ancak bu acil ulaşım yolları 1999 depreminden sonra amacı dışında otopark yapılmış veya kullanılmaz halde şu an. Bu son dört yılın işi değil, yaklaşık 15 yıldır böyle. Biz şimdi acil ulaşım envanterini güncelliyoruz. Önümüzdeki günlerde UKOME’ye getireceğiz. Artık bu yollar üzerinde parklanmanın engellenmesini, yolların etrafındaki yapı stoğunun sağlıklı hale getirilmesini ve tüm ilçe belediyelerine ve kamu kurumlarına da görev olarak vereceğiz.”

yeni-proje-4.jpg

KAÇIŞ GÜZERGAHLARI HAZIRLANIYOR

İstanbul'un tahliye yolları arasında yer alan Basın Ekspres'te trafikten dolayı sürekli tıkanıklığın olduğunu söyleyen Gökçe, “Basın Ekspres’e batı ve doğuda bir alternatif yaratmaya çalışıyoruz. Şu anda bu konuyla uğraşıyoruz. Ona paralel kuzey ve güney yönünde yollara ihtiyacımız var. Kaçış güzergâhımız kuzey olacak. Önümüzdeki dönemde yeni yollar açacağız. Karadeniz yönüne gidecek yollar açacağız. Sahil yolumuz da acil ulaşım yollarımızdan biri. D-100 karayolunda devrilme riski olan yapıların iyileştirilmesi gerekiyor. Kadıköy’de Kurbağalıdere civarında kaçış güzergâhı hazırlıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

ÜST GEÇİTLERDE YENİLEME VE GÜÇLENDİRME PROJELERİ YÜRÜTÜLÜYOR

İstanbul'a kruvaziyer gemi araştırması yaptıklarının bilgisini veren Gökçe, “Olası bir afet anında kruvaziyer gemi, en temel iskan alanı olabilir diye düşünüyoruz. Üst geçitleri yeniliyoruz. D-100’dekilerde başta olmak üzere hepsi elden geçiyor. Güçlendirilmesi gerekenler güçlendiriliyor. 20 tane de viyadük için öncelikli olarak yenileme ve güçlendirme projelerini yürütüyoruz. İstanbul’u hem altyapı hem de üstyapısıyla güçlendirmeliyiz” dedi.

Kentin afet sırasında lojistik sisteminin nasıl çalışacağı yönünde bir eylem planı geliştirdiklerini anlatan Gökçe, “Lojistik merkezleri oluşturuyoruz. Bir tane Cebeci tarafında yaptık. Anadolu yakasında da yapacağız. Otopark veri planı paylaşımı için OYAP adında bir sistem kuruyoruz ve bu alanların tümünü afet anında toplanma alanı haline getireceğiz” dedi.

yeni-proje-5.jpg

SÜREKLİ DURACAK YÜZER İSKELELER KURULACAK

Hasara uğrayacak iskeleleri tespit ettikleri ve yenileme çalışmalarına başladıkları bilgisini de paylaşan Gökçe, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:

“Tüm iskeleleri elden geçiriyoruz. Büyükçekmece, İstanbul Havalimanı kuzeyi, boğaz hattında dört adet yüzer iskele planlıyoruz. Sürekli kurulu olacak”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN